onsdag 8 augusti 2018

Egeskov slott


Varning för semesterbilder!
--- Danmark, dag 2 ---

Danmark! Jag tror faktiskt att Egeskov slott kan vara orsaken till att Danmarksbloggandet efter resan i juni kom av sig. Eftermiddagen/kvällen på Egeskov genererade sådana mängder med bilder att det började kännas som ett helt projekt att slimma ner det till ett överkomligt blogginlägg. Det lyckades jag inte heller med, utan det får bli två - men nu ska det i alla fall bli av!


Vi hade tipsats om Egeskov och jag kan varmt rekommendera det vidare! Eftersom det blev en kortare natt än planerat (den uppmärksamme läsaren minns kanske att vårt flyg till Köpenhamn var flera timmar försenat) kom vi också iväg senare än planerat och när vi kom fram var det inte såå länge kvar till stängning. Till vår glädje fick vi veta att det bara är utställningarna (och biljettförsäljningen) som stänger vid stängningsdags, sedan är det fritt fram att stanna kvar på området ända till solnedgången. Perfekt för oss, vilken tur att vi inte skippade det hela på grund av den sena starten!


Ända fram till 1960-talet var Egeskov i första hand ett jordbruk, men när jordbruket rationaliserades började Egeskovs ägare småningom göra det till en turistattraktion. Det finns lite av varje på slottsområdet, allt från flera olika typer av trädgårdar till utställningar till veteranbilsmuseum till lekparker... och allt är så välskött och polerat, utan att kännas plastigt. Visst, det fanns nån slags mysko Draculagrotta (!?!) i en av byggnaderna - den var nog nån slags hjärnsläpp som hade passat bättre på ett kringresande tivoli i b-klass... men i övrigt: så genuint! Och intressant! Och bildskönt!


För att säkert hinna med det viktigaste styrde vi rakt mot själva slottet. Det byggdes i mitten av 1500-talet, som tydligen var en orolig tid - därav vallgraven och skottgluggarna. Vi började med utställningarna i portbyggnaden, där de hade utställningen Fra slotsfruernes gemmer som visar hur kläderna såg ut i slutet av 1800-talet - för allt från springpojkarna till herrskapet. Intressant!


(Edvin gillade särskilt hattarna. Givetvis!)


Själva slottsbyggnaden är faktiskt också hem för de nuvarande ägarna, även om delar av det varit öppet för besökare i flera decennier. Det första rummet vi kom in i var kanske också det mest överraskande. Vet inte vad jag ska tycka om rummet som var fyllt av jakttroféer från Afrika och Indien! Fascinerande. Och lite... skruvat, kanske. Jag kan inte låta bli att tänka på bilden som cirkulerade på FB i början av sommaren, av den amerikanska kvinnan som poserar med en ovanlig giraff som hon skjutit. Jag uppskattar älgköttet pappa jagar på höstarna, men jakttroféer... nä, jag kan faktiskt inte förstå grejen.


Gillade också att slottet inte var inrett i äldsta möjliga stil, utan varvade lite olika tidsperioder! En hel del verkade vara inrett i 1800-talsstil.

Uppe på vinden fanns en leksaksutställning. Och allt var så snyggt planerat - istället för att leksakerna stod i vanliga, tråkiga hyllor och montrar var de utplacerade i inramade bubblor. I like!



Från vinden såg man också ut över trädgården åt olika håll, inte heller någon tråkig syn...


Lite mer creepy var trädockan som enligt sägnen aldrig får flyttas från sin plats på kudden, för då störtar Egeskov slott i vallgraven på julnatten. Det hela verkar ganska random, hade gärna hört mer om bakgrunden till den spådomen!



Sedan fortsatte vi med de andra utställningarna. Eller museerna borde jag kanske skriva, för det finns ett veteranbilsmuseum, ett motorcykelmuseum, ett Falck-museum (med gamla ambulanser och liknande) och ett konstgalleri (som vi missade - eller skippade, minns inte vilket).


Veteranbilsmuseet var förvånansvärt intressant! Så mycket coola bilar! Bussen ovanför kopplade Arvid och Edvin förstås till en viss scen i en viss film... helt förståeligt! Fanns också en rosa (!) Farmor Anka-bil, men den hade vi tydligen inga bra bilder av.


Vilken samling, alltså!


Det sista vi hann göra medan slottet officiellt var öppet var att gå på promenad bland trädtopparna! Det är en 100-meterspromenad på en gångväg/hängbro mellan olika plattformar uppe bland trädkronorna. Egentligen inte så läskigt, men kul!



Och precis när vi kommit ner och funderade på om vi skulle gå en gång till blev klockan fem, slottet stängde och de låste grinden till spiraltrappan upp. Men vi hade inte bråttom, utan stannade kvar ett par timmar till på området! Fortsätter bildbomben i nästa inlägg...


Inga kommentarer: