torsdag 19 november 2015

Köksresan


Dagarna går för fort! Pausa, pausa! Att vi åkte iväg till Haparanda och Norrfjärden på en långhelg istället för att pusta ut mellan förra veckan och den här gjorde kanske inte heller underverk för tempot i vår familj... men vi hade roligt! Ja, faktiskt. Shoppa kök på Ikea? Det roligaste vi gjort på länge. Not kiddin' ya! Det hade jag verkligen inte förväntat mig när jag laddade med skräckblandad förtjusning inför alla kriser, all trängsel och alla äktenskapliga grinigheter jag föreställde mig på förhand.

  

Det ska nämligen hända nu. Köket. Ett av de eländiga orenoverade områden som vi blundat för; vi har kisat med ögonen och nynnat och försökt att inte tänka på allt som känns stort och omständligt med en total köksrenovering. Efter att ha kollat runt och undersökt olika alternativ sedan i somras (!) landade vi till sist i en ikea-lösning. Vårt kök kommer inte att bli unikt, men jag tänker mig att det kommer att bli en ren fröjd att laga mat i ett nytt kök, ett som är vårt. Vi har hört bara bra saker om Ikeas kvalitet, tyckte utseendet var bland de bästa av förslagen vi sett på och sparade dessutom en knasigt stor summa jämfört med det nästbästa alternativet. Lite krångligare visserligen, men krångla till saker har vi ju gjort förr...

På fredagen hade vi ordnat med ledigt och körde iväg tidigt mot Haparanda. Svärfar Ingemar följde med i sin paketbil, och efter att vi hade gått ett snabbt första varv på Ikea (köttbullar och ugnsköp) delade vi på oss så att Ingemar körde iväg i förväg till Norrfjärden och kusinerna med alla tre barnen (GULD värt!) och så lämnade vi kvar på Ikea med hans paketbil. Barnen fick ha en rolig långkväll med faffa, Ylva, Anders och knattekusinerna medan vi fick tänka kök i lugn och ro.

  

Matias hade satt många (!) timmar på att planera köket på förhand - vi hade visserligen planerat tillsammans, men alla efterforskningar och allt petjobb i Ikeas köksplaneringsprogram hade han tagit på sig (också det - GULD värt!) så vi var ganska väl förberedda. Hade dessutom världens flyt när vi gick till köksavdelningen och bad om att få hjälp; först fick vi höra att de skulle ringa upp när nån rådgivare var ledig, gissningsvis om en timme. Men innan vi hann gå dök det upp en försäljare som kollade och märkte att hon hade tid med oss genast. Perfekt! Väldigt bra service också, inget att klaga på! Vi gick igenom alla detaljer, ändrade vissa småsaker och bestämde en del som vi inte ens tänkt på, typ vilken sorts sockel vi skulle ha. Sedan fick vi fördriva tiden en stund medan hon satte ihop en inköpslista åt oss. (När händer det egentligen - att man har tid att bara gå runt och kolla för nöjes skull på Ikea? Det händer åtminstone aldrig oss...)

Och sen kom då skedet vi hade fasat lite för - dessutom med lite mindre tid kvar till stängning än vi hade hoppats på. Plocklagret. Och det var här jag blev riktigt förvånad! Istället för att tycka att det var jobbigt och stressigt hade vi jättekul! (För den som kan sin tv-tablå: Jag kände att vi kanske skulle klara Amazing Race med hedern i behåll ändå!) Klockan tickade och listan var lång, men vi lyckades vara systematiska, effektiva och riktigt snälla med varandra. Yey! Två olika produkter var slut i lagret, och vi har hunnit märka att (hittills) en vara blivit fel, men vi kan vara riktigt nöjda med vad vi fick med oss. Med fem minuter till godo till stängning körde vi ut vår last till bilen!


I ett skede hade vi funderat på att stråla ihop med Y&A för en minihelg i Haparanda/Torneå, men när vi visade sig vara svårt att hitta boende för så pass många så bestämde vi oss helt enkelt för att köra lite till och åka på snabbvisit till Norrfjärden (2 h från Haparanda) istället. Kort blev det ju, men en riktigt skön bonushelg! På lördagen åkte vi in till Piteå allihopa, och kusinerna fick röja loss tillsammans. Annars var jag tvungen att sitta och rätta prov en stor del av dagen/kvällen, och det var ju inte perfekt, men så går det när man klämmer in en miniresa mitt i periodbytet...


På söndagen kändes det minst sagt lite plötsligt att packa ihop oss igen och köra hemåt, men vi kommer i alla fall att träffas snart igen... Tips för hemvägen förresten: den som orkar köra ändå till Kemi före lunch äter gott på Hoa Phong Lan - Orkidean Kukka!

 
  

------------------------
Ännu lite bonusmaterial för den som är intresserad... Orsaken till att vi köpte kök i Haparanda är alltså att det blev en betydlig prisskillnad jämfört med att köpa exakt samma på finska Ikea. Tydligen är det väldigt mycket som skiljer i pris, faktiskt åt båda hållen (t.ex. spottar att ha i vitrinskåpet är istället väldigt mycket billigare i Finland). Det hade jag ingen aning om på förhand! Kan alltså löna sig att göra lite efterforskningar och taktikera om man som vi bor ungefär mellan ett finskt och ett svenskt Ikea... Däremot hade vi tagit reda på att det inte gick att få hemkörning från Sverige (stämde inte helt, visade det sig sen), men det gick ju ändå betydligt mer smärtfritt än vi hade förväntat oss. Däremot planerar vi en tripp till Tammerfors så småningom, bl.a. för att Ikea i Sverige inte håller sig med diskskåp, som det däremot går bra att köpa på Ikea i Finland... Ja, det skulle förstås gå att beställa hem, men jag tänker lite som så, att om det ändå kostar ungefär samma så är det väl ändå roligare med en utflykt till Tammerfors..? (Och så undrar jag varför vi har lite fullt upp, hehe...)

Inga kommentarer: