söndag 22 mars 2015

Ett halvår med Josef


Just det! Det är faktiskt sant. Nu är det ett halvår sedan han kom till oss, den här lille mannen. Ett halvår och en vecka om vi ska vara riktigt noggranna. Det har varit ett nöje! Och det passar helt perfekt att välja en bild där hans båda syskon kilar sig in i bilden, för han är redan en i flocken, och hans bröder verkar aldrig tröttna på att gulla med honom. Må det fortsätta i evigheters evighet, amen. Ännu springer han inte efter när de jagar varandra, men det är nu bara en fråga om tid. Och motorisk utveckling.

Och här kommer förstås den obligatoriska biten som är intressant för mig och några få till, och alla andra får hoppa över!

Nu är det två, tre veckor sen han fick börja med smakportioner (lite senare än bröderna, men det har inte riktigt blivit av eftersom det inte verkar ha behövts tidigare). Hittills har han testat potatis, morot, squash, batat och majs, och äter två gånger om dagen. Igen, vi kunde säkert ha tagit in nya sorter mycket snabbare, men ingen brådska... Häromdagen fick han smaka sin första majskrok och attackerade den så vildsint att vi skrattade så tårarna rann. Förutom puréerna har jag fortsatt att amma ungefär som vanligt. Vi har tränat lite med mjölkersättning som han godtar, men utan att hoppa i taket av förtjusning. Den senaste veckan har hans humör inte varit lika soligt som det brukar, och vi vet inte om han fått en släng av brorsans bacill, eller om den här nya maten är lite svårsmält. Vi hoppas kanske mest på att han helt enkelt har lite förkylning i kroppen, för det går ju över. Det första halvåret har han fått vara välsignat frisk, det enda han haft är höstblåsorna som han fick redan på BB.

Sover gör han ganska bra. Han gör precis som han gjort i flera månader och vaknar oftast bara en gång eller kanske två på natten för att äta. På sistone verkar han ha bestämt sig för att exakt 6.50 är en bra tid att stiga upp... Tacksamt nog har han börjat ta kväll lite tidigare, men före tio-elva slocknar han aldrig, åtminstone inte för natten. På dagen sover han på förmiddagen och eftermiddagen, och ibland en stund på kvällen (jo, han får).

Han svänger sig obehindrat både från mage och från rygg, men han gör det inte särskilt ofta - han tycker väl inte han har lust... Däremot snurrar han runt som en helikopter på golvet och gungar sig framåt och åt sidorna. Särskilt smidigt flyttar han sig i närheten av köksmattan - den har tydligen väldigt smarriga fransar att suga på. Ibland ligger han och gungar på magen och det bara lyser om honom hur gärna han vill framåt - han vet bara inte hur. Annars tycker han bra om att ligga på mage och peta på sina leksaker, faktiskt bättre än att ligga på rygg. Hoppa gör han gärna, upp och ner som en liten studsboll.

Vad mera? Tänder har han inte fått, och sitta är han inget vidare på ännu - vi har inte ens försökt med matsol eftersom han sitter som en lealös liten ärtpåse. Det kommer tids nog!

Inga kommentarer: