tisdag 7 januari 2014

Kolossala Colosseum (22.11)Egentligen var Colosseum inte på vår absoluta vill se-lista, utan vi hade tänkt att det kanske funkar lika bra att se det utifrån, när vi nu inte hade så mycket tid. Men eftersom vi hade tänkt gå till Forum Romanum och det visade sig att biljetterna är kombinationsbiljetter (inte ens särskilt dyra för övrigt, speciellt eftersom vi fick rabatterat pris för lärare inom EU - trallala, made my day) så var det inte så mycket fråga om saken. Klart man ska se Colosseum om man står utanför med en biljett i handen! Det enda som talade emot var att klockan (och våra magar) visade att det var lunchdags, och smörgåsarna i vagnarna utanför var verkligen inte det minsta lockande. Men det argumentet dödade jag med en Kitkat, och så gick vi in.
  

Dessutom - en färdigköad biljett! Mitt hetaste tips för den som tänkt besöka Colosseum, Palatinen och Forum Romanum är definitivt att betala in sig vid Palatinen. En mulen fredagsförmiddag i november åtminstone, för där var det bokstavligen ingen kö alls. När vi väl kom till Colosseum ringlade sig kön långt runt muren, och det kändes väldigt lyxigt att bara glida förbi med sin biljett i handen. Köarna skulle antagligen ha varit snabbare inne om de promenerat iväg till ingången vid Palatinen, köpt biljett, promenerat tillbaka och bara glidit in i gräddfilen... (Men läser folk inte ? Det här är alltså ett tips som finns överallt...)


 

Och Colosseum var över förväntan! Utifrån såg det inte så imponerande ut eftersom halva byggnaden är intäckt i byggnadsställningar, men inuti kunde jag faktiskt föreställa mig hur enorm konstruktionen hade varit från början. Vi hade ingen guide nu heller, men här fanns faktiskt en del informativa skyltar och en riktigt bra utställning som berättade om hur det var på Colosseum när det begav sig. Däremot hade vi gärna haft en guide när vi fick reda på att bara guidade grupper fick gå ut på golvet i mitten! Det skulle ha varit lite mäktigt att stå på golvet i Colosseum och se upp mot läktarna... 


Det som gång på gång under hela resan förvånade oss var vilken avancerad teknik romarna använde för närmare 2000 år sedan! Föreställningarna på Colosseum var inte bara ("bara") slagsmål mellan gladiatorer, utan till och med sjöslag kunde iscensättas här. Och även om det var gladiatorerna som var stjärnorna var spelen heldagsprogram, med drama, akrobater, trollkarlar, djurjakter, avrättningar... allt möjligt trevligt man kan tänkas vilja ta med sin familj på.


Colosseum användes för underhållning ända in på 600-talet, alltså ännu en ganska lång tid efter att Romarriket hade fallit sönder. På senare tid har Colosseum använts som lite av varje, till exempel bostäder, verkstäder, kyrka, kyrkogård - och materialreserv för diverse palats och kyrkor som har byggts runtom i Rom.


Riktigt nöjda var vi när vi gick ut - och filmen Gladiator (med Russell Crowe) hade vi inte hunnit se före resan, men den var riktigt rolig att se när vi hade kommit hem igen!

Det enda som fattades oss nu - mat! När vi började röra på oss bort från Colosseum och tillbaka förbi Forum Romanum och Vittorio Emanuele-monumentet var vår enda plan att hitta ett ställe där man kan 1) sitta 2) i värme och 3) äta och dricka.

Stay tuned, hittade vi lunch, hittade vi lunch? Spänningen är olidlig...

Forum Romanum från utsidan, på väg bort från Colosseum - det går alltså att få en riktigt fin utsikt över området även om man inte tar sig tid att gå in.

Inga kommentarer: