måndag 13 januari 2014

Årslistan 2013

Haha,  jag känner mig alldeles desorienterad nu när Romresan är färdigbloggad. Vad händer nu? Vad skriver jag om nu? Något... aktuellt? 

Typ... att jag har jobbat idag? (Trevligt, men tråkigt att skriva om.) Att... lekjumppa börjar imorgon? (Trevligt, men tråkigt att skriva om.) Att... Edvin var på sitt första kompiskalas hos sin dagmammakompis Alvari igår? (Det var faktiskt stort! Han har en kompis som han inte lärt känna genom oss, en finskspråkig dessutom! Yes!) Och att... Mattus och jag var på Fighting star förra helgen? Ja, det kunde jag faktiskt ha bloggat om, men det är faktiskt också över en vecka sen.

Nä. Det hjälps inte. Jag får fortsätta att retrospektivblogga. Jag hittade en årslista som jag fyllde i till hälften i december och sedan glömde bort, så den får rädda kvällen.

Ja, och sen får jag ju skriva årskrönika också! Och sen kanske jag kan bli up to date igen...
-------------------

'tis the season... to write blog lists, fallallalala, lala - la - laa!

Jag har gjort det förut och jag gör det igen. Listar året! Här är årslistorna från de två senaste åren:
2012
2011


Gjorde du något 2013 som du aldrig gjort förut? 
Jag köpte hus, jag såg Medelhavet och jag jobbade som historialärare. Bland annat.

Genomdrev du någon stor förändring? 
Det känns mer som att förändringarna hände mig, inte så mycket att jag genomdrev dem. Men de största och mest vardagsnära är kanske husköpet och flytten, och så att jag fick jobb för ett helt läsår, vilket är fenomenalt.


Blev någon/några av dina vänner blivit föräldrar i år?  
I februari dök det upp inte bara en, utan två babytjejer i bekantskapskretsen.

Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?   
Om jag minns ett specifikt datum så är det kanske 1.9, då vi flyttade in i huset.

Dog någon som stod dig nära?  
Nej - jag är tacksam! 

Vilka länder besökte du?  
Det var ett bra reseår! Jag har en känsla av att jag faktiskt gjorde det jag drömde om i resväg i år, istället för att bara sitta och drömma om att vinna en resa på Rantapallo, vilket hittills inte gett så mycket mer utdelning än en mängd skräppost. Jag besökte Spanien (april), England (maj), Sverige (juli/augusti) och Italien (november). Och så en blixtvisit i Norge, en ganska regnig utflykt från Vuoggatjålme till Fauske. Just det, en blixtvisit i Nederländerna också, på väg hem från Rom.Bästa köpet?   
Framtiden får väl utvisa, men jag hoppas att huset, mitt dyraste köp, var klokt. I väntan på att det ska klarna får jag väl säga mitt nya täcke. Det är lycka för 24,90 från Ikea. Ah, som att sova under en gräddtårta. Eller som att vara en igelkott under en stor och fluffig lövhög. Bara jag tänker på det vill jag gå och lägga mig.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Jobbet jag började på i augusti! Och att få resa och se nya platser, både tillsammans med min familj och på egen hand.

Saknar du något från år 2013 som du vill ha år 2014?  
Mitt standardsvar brukar väl vara nåt i stil med "mer långsiktigt jobb". Det har jag fått nu, men eftersom det ändå bara är ett halvår kvar av det kan jag ju alltid fortsätta med att önska mig "ett ännu mer långsiktigt jobb". Eller så kan jag vara riktigt djärv och dra till med "fast anställning". Haha.

Vad önskar du att du gjort mer? 
Börjat sova tidigare på kvällarna. (Jag är så korkad ibland! Kvällstimmarna känns som dyrbar frihet att göra vad jag har lust med, och jag kommer aldrig ihåg att det ju är sömn jag behöver.)

Vad önskar du att du gjort mindre?
Det är ju tragiskt, men än en gång måste jag svara "slösurfat".

Favoritprogram på TV?
Har en känsla av att det inte kommit till så värst mycket nytt i tv-väg i år för oss. Mer nya säsonger av gamla godingar. Vi har plöjt ganska många avsnitt Mad Men. Bästa boken du läste i år?  
The Newlyweds av Nell Freudenberg och Jag ringer mina bröder av Jonas Hassen Khemiri
Vad var din största framgång på jobbet 2013? 
På vårterminen: att lyckas undervisa historia på gymnasienivå och bedöma studentprov i modersmål utan dundertabbar. (Tumregel: vanliga tabbar är lärorika, det är dundertabbarna man kan försöka undvika.) På höstterminen: ha elever som är mer mina "egna" än någonsin förr, och därmed ett större ansvar.

Din största framgång på det privata planet?
Är det oroväckande att jag hade så lätt att hitta ett svar på föregående fråga och så väldigt svårt att hitta ett svar på den här frågan..? Jag tror jag lämnar det med att säga att en viktig pusselbit föll på plats.

Största misstaget?
Jag är nöjd med att jag inte kommer på särskilt mycket jag skulle ändra på. Ja oj, vad glad det gör mig nu när jag tänker på det!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?  
Gladare

Vad spenderade du mest pengar på?  
Utan konkurrens - ett sjuttiotalshus i vitt tegel, med vissa renoveringsbehov och stora krusbärsbuskar.
 


Något du önskade dig och fick? 
Långsiktigt jobb - tack! 

Något du önskade dig och inte fick? 
Fast jobb - skickar önskningen vidare över årsskiftet!

Vad gjorde du på din födelsedag 2013? 
Hade en vanlig jobbdag, gick på utvecklingssamtal på förskolan och bjöd hem min familj på småskaligt men mysigt födelsedagsfirande.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 
Mer skog och mer natur runt vårt hus.

Vad fick dig att må bra?
Att plocka blåbär. Att navigera fram i London på egen hand. Att försjunka i böcker.

Vem saknade du? 
Jag måste än en gång säga: mina vänner som är utspridda i olika hörn av Österbotten, Finland, Sverige, England... Fint att ha vänner på olika platser, men åh-så-trist att träffas mycket mer sällan än man vill.

De bästa nya människorna du träffade?  
Jag måste ha träffat och fått namn på hundratals nya människor under året, mest kolleger och elever, och de allra flesta är bra typer som jag är glad att finns.

Mest stolt över?
Jag upprepar mig, men att ha undervisat historia på gymnasiet. Det var en riktigt tuff utmaning, men jag rodde hem det! Annars är jag ju alltid, alltid stolt över mina barn. Glad och tacksam och stolt.

Högsta önskan just nu?
Frid på jorden och till människor en god vilja. Det, och att mina barn ska växa upp till kloka, snälla och glada människor. (Som aldrig glömmer att hälsa på sin gamla mamma.)
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Eftersom 2013 var ett riktigt bra år på många sätt behövs kanske inga radikala förändringar. Men åh, så jag önskar att jag kunde säga att jag tänker leva mer i tålamod och kärlek och det skulle vara sant. (Och så tänkte jag skära ner på godis.) 

1 kommentar:

vems katt? min sa...

Ohhh! vilken underbart fantastisk
kvällsbild, med den vackra himlen och rallar-rosorna i ton. Jag känner i hela kroppen hur det skulle vara att stå där. Tack för att jag fick dela den med dej!