tisdag 21 augusti 2012

Läs!


Igår kom det sig att jag var ensam hemma i uppemot två timmar. Jag nämnde något hurtigt om att jag kanske skulle städa eller göra andra nyttigheter, och jag trodde uppriktigt på det själv. Men när jag åt mitt mellanmål skulle jag bara läsa lite under tiden... och så råkade det sig så att jag inte slutade förrän boken var slut. (Och efter det var det inte många minuter kvar tills familjen kom hem, så jo - vi vadar fortfarande i allehanda bråte.)

Boken är en av de bästa jag läst i sommar - eller i år? I vargars följe (The Tenderness of Wolves) av Stef Penney. Det är ett mordmysterium och en äventyrsroman, men den innehåller sällsynt få klichéer. Den utspelar sig bland nybyggare i Kanada på 1800-talet, och vildmarken, nybyggarsamhället och pälskompaniets utposter är inte bara kulisser, utan själva ryggraden i berättelsen. Den skulle inte vara något utan vintern, vargarna och indianerna. Mordgåtan är det som driver berättelsen framåt, men det är allt det som händer runtom (och långt före) som är det viktiga. Och det bästa av allt: personbeskrivningarna! Många av personerna känns sympatiska, men samtidigt väldigt mänskliga - och då menar jag komplicerade. I den här boken är det fullt möjligt att vara modig och intelligent, men samtidigt bitter och obildad: ädel och välvillig, men samtidigt inskränkt och naiv.  Och där har vi bara två av karaktärerna.

Och så ska jag väl inte förneka att jag också gillade det faktum att jag aldrig hade hört talas om den, utan köpte den på loppis för 50 cent - och överraskades. Hypade böcker är svårare att sugas med i på samma sätt. Överraskningsmomentet och de låga förväntningarna har jag ju förstört för er nu, men det må vara gjort...

(Som ni ser har vi inte prioriterat gräsklippning heller på sistone. Men det gör sig bra på bild.)

2 kommentarer:

Ika sa...

Det här låter ju lite som en kanadensisk variant av Åsa Larssons böcker - i synnerhet om man tänker på hennes kortromaner om mord i det äldre Kiruna.

Yvonne sa...

Den boken vill jag gärna låna!