tisdag 25 oktober 2022

En första dag i Ballina

 
Morgonen grydde i Ballina, vi väckte vår tillfälliga barnaskara och gick till skolan. Det var dags för vår första skoldag på Irland! Från lägenheten tog det inte mer än tio minuter att gå, men det var fina tio minuter - man passerar en av broarna över River Moy och går i stort sett genom hela stadens centrum. Så roligt att få byta ut den gamla vanliga skolvägen om än bara för en vecka! På bilderna ser det ganska gråmulet ut och det var det också, men bara de två första dagarna på plats. Vi lär ha haft en väldig tur med vädret faktiskt, för det hade regnat oavbrutet i två veckor innan vi kom och utlovades storm när vi åkt hem. 


Skolan är en gaelscoil, vilket innebär att undervisningsspråket är iriska. De flesta eleverna har ändå engelska som hemspråk, vilket innebär att det fungerar ungefär som en språkbadsskola i Finland. Det är obligatoriskt att lära sig iriska i skolan och skriva det i examensproven i slutet av secondary school, så eleverna som gått en gaelscoil på lågstadiet har en fin fördel! 

Vi fick en rundtur på skolan, hade en del icebreakers och lekar och så en samling där vi alla visade upp vad vi hade förberett. Några grupper hade förberett sånger, andra draman. Vi bidrog med ett fenomenalt drama om det nordiska pantsystemet! Två elever spelade arbetare i en returplastfabrik, två spelade plastflaskor som återvinns och en stackare fick ligga under en hög med löv nästan hela dramat. (Det ÄR chockerande hur få länder i Europa som har något motsvarande - inget av de länder i samarbetar med i alla fall!) Fick också dagens soup of the day på skolan, tillredd av den mångkunniga Mary. Vi åt faktiskt olika varianter av soppa varje dag, men även i slutet av veckan höll jag fast vid att Marys soppa var den klart bästa.

Jag har förvånansvärt få foton att visa från den här dagen, men det är bara för att alla mina bilder är fyllda till brädden av elever... Men bilden nedanför är så officiell och uppstyrd att den får vara okej! Den är från trädgården som hör till det lokala museet Jackie Clarke Museum som vi besökte på eftermiddagen. Riktigt intressant! (Men fotografering förbjuden inomhus...)


Vi hade lite ledig tid mellan skoldagen och kvällens middag, men som nyinflyttade Ballinabor behövde vi fylla kylen, så det blev en storhandling på Lidl och Tesco av den fritiden. Vi bodde som sagt i en lägenhet, så vi reste och bodde 24/7 med eleverna. Men det var faktiskt riktigt trevligt med lägenhet istället för hotell och jag kan helt ärligt säga att jag trivdes jättebra med mina flatmates, även om resan nog inte kunde räknas som semester vid någon enda tidpunkt på dygnet... Riktigt mysigt att kunna sitta vid köksbordet på kvällarna och prata om dagen eller att äta frukost tillsammans! (Och tjata om vems tur det är att ta ut soporna... hehe.)


Den första kvällens middag var en av de roligaste, på The Merry Monk strax utanför Ballina. Det var också här som isen började brytas mellan våra elever och några av de andra, så vi gjorde en osynlig high-five med varandra och ägnade oss för vår del åt att prata ikapp med våra kollegor från andra länder. Så roligt att träffas igen!

Inga kommentarer: