måndag 3 januari 2022

Årslistan 2021

Här kommer den, den klassiska årslistan!

Gjorde du något 2021 som du aldrig gjort förut?
Åkt på husvagnssemester i östra Finland och spanat ut över nationallandskapet i Koli. Har också både ordnat och deltagit i virtuella Erasmusträffar - en trevlig erfarenhet, men saknar ändå de fysiska mobiliteterna... 
Genomdrev du någon stor förändring? 
Nej. 2021 blev året som inte förde med sig några stora förändringar eller steg framåt. Det var året när jag tänkte att vi börjar hitta tillbaka till det normala "efter pandemin", men så blev det ju bara till viss del. 
Men jo! En stor del av sommaren gick ju till köksrenovering och vårt nya kök kan ju naturligtvis också räknas både som en förändring och ett steg framåt! 


Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? 
Ja, det dök upp ett par bebisar omkring mig, och jag fick också bli fadder till en liten Rut! Dessutom har jag fått en babynyhet inför det nya året som gjorde mig jätteglad. 
Vilket datum från år 2021 kommer du alltid att minnas? 
Njae... alla mer betydelsefulla händelser jag varit med om har jag redan glömt datumen för, så det bådar ju inte gott inför "alltid"! 
Dog någon som stod dig nära? 
Nej, inte riktigt nära. Personer i min närhet har förlorat nära och kära, och jag har tänkt mycket på dem!
Vilka länder besökte du? 
I år blev det ju faktiskt en försiktig resa till Sverige på höstlovet, vilket jag är extra glad för nu när restriktionerna hårdnar igen! Annars var det jätteroligt att resa till östra Finland i somras - det var vår första resa sedan före pandemin och även om vi håll oss inom landets gränser var det fantastiskt roligt att få se nya vyer igen!
Bästa köpet? 
Allt som hade med köksrenoveringen att göra! Och fotriktiga Scholl-sandaler till jobbet.
Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Som jag redan skrev - att få röra på mig och se nya platser i östra Finland och gamla favoriter i närheten av Norrfjärden/Piteå! Samtidigt som jag blev jättetrött av mitt jobb under höstterminen gjorde det mig också jätteglad. Jag trivs med mina undervisningsgrupper, mina arbetsuppgifter och mina kollegor och känner ofta att det jag gör är meningsfullt och roligt! Samtidigt gjorde det mig också jättejätteglad att vara ledig under jullovet och bara vila och umgås med familj och vänner...
Saknade du något under år 2021 som du vill ha år 2022?  .
Ett slut på pandemin tack! Det framför allt, och så ett lite lugnare tempo under terminerna. 
Vad önskar du att du gjort mer?  
Rest, umgåtts med familj och vänner, styrketränat och spelat brädspel.
Vad önskar du att du gjort mindre? 
Ätit mindre choklad till vardags. (Tolka mig rätt! Äta choklad är jag helt för oavsett veckodag, men att göra det av slentrian är helt enkelt inte bra i längden.)

Favoritserier från året som gått?  .
The Maid, The Good Doctor och Call my agent. Mysigast var det att se En hederlig jul med Knyckertz tillsammans med barnen. 
Bästa boken du läst i år?  
En läslista för 2021 är på kommande, stay tuned!
Största musikaliska upptäckten? 
Spela piano! För ett tag sedan fyndade Matias ett trasigt elpiano för 30 euro, fixade det och så gav vi det en hedersplats i vårt mycket lilla vardagsrum. Vi har också plockat fram några urgamla pianohäften och nu är jag gissningsvis lika bra på piano som jag var som tolvåring. Hurra! (Dvs. spelar nätt och jämnt och mycket knaggligt mästerverk som "Askungen" och "När juldagsmorgon glimmar", men ändå!)
Vad var din största framgång på jobbet 2021?  
Jag avslutade och rapporterade vårt första Erasmusprojekt och allt gick igenom. Kändes nästan lite högtidligt när jag fick bekräftelsen på att allt hade godkänts. 
Är också nöjd med flera andra, mer vardagliga saker som jag åstadkommit eller rett ut på jobbet, men som jag inte ska gå in på här. Känner mig klart bättre på mitt jobb nu än när jag anställdes! *Klapp på axeln*
Största framgång på det privata planet?  
Svårt - för jag tycker inte jag åstadkommit så mycket på det privata planet detta år, utan mest trampat vidare i samma spår. Men sedan ser jag på de tre ungarna vi uppfostrar och tänker att det, det är min största framgång på det privata planet. 

Största misstaget? 
Att lägga en så stor del av sommaren på köksrenovering. Visst, det var ett stort projekt och det måste göras under sommarlovet, men så här i efterhand kan jag tycka att det hade varit väldigt smart att betala för att få en del av arbetet gjort. Det håller inte Matias med om, och det var ju han som gjorde själva jobbet (och ett alldeles utmärkt jobb!), men det hade nog varit bra för oss att hinna med lite mer ledighet under sommaren. Ser fram emot sommaren 2022 när vi inte kommer att renovera något kök!
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 
Jag var snarast mer uppgiven. Gång på gång fick jag en fulspark på smalbenet av pandemin som bara kom igen och igen just som jag vågade börja hoppas på ljusare och öppnare tider. Som det ser ut nu vågar jag inte hoppas på någonting alls på den fronten av 2022. Jag hoppas på att bli positivt överraskad!
Något du önskade dig och fick? 

Två doser coronavaccin och en kattunge. 
Något du önskade dig och inte fick?

En fortsättning på Erasmusresandet och en familjesemester i de svenska fjällen.
Vad gjorde du på din födelsedag 2021?
Det här året skulle det bli revansch efter att mitt 40-årsfirande floppat ifjol (corona corona), men det blev inte så mycket av det. Planen var god mat och hotellövernattning i Vasa, men så hamnade Arvid i karantän och vi gjorde ingenting istället. Eller jo! Jag och de av barnen som inte var i karantän var åtminstone på min kusins 12-årskalas! Hotellnatten har jag fortfarande innestående, återstår att se när den blir av...

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
 
Blir uttråkad bara av att skriva det, men - ett slut på pandemin. Det hade gjort mitt år bättre. Ursäkta det förutsägbara svaret!
Vad fick dig att må bra?

Skog, kramar och miljöombyte.
Vem saknade du? 
Vänner som bor långt borta!
De bästa nya människorna du träffade? 
Mina nya elever och ett gäng nya kolleger. På riktigt, bra typer! På det privata planet kan jag inte komma på en enda ny person tror jag? 2021 var inte det mest utåtriktade året.
Högsta önskan just nu? 
Om vi helt sätter "slut på pandemin" till sidan - jag tror att det redan har framgått med all önskvärd tydlighet att jag önskar det - så önskar jag allt det bästa för mina barn. Att de ska må bra, vara glada och hitta sammanhang där de trivs. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 

Det är väldigt mycket januarikliché över det här, men jag ska återuppta min träning (spänningshuvudvärk varannan dag är inte okej) och se om jag lyckas styra upp så att jag jobbar lite mindre nästa läsår. Kanske, vi får se. 

Mest stolt över? 

Mina barn - i år, ifjol och nästa år!

Inga kommentarer: