lördag 10 mars 2018

Hasta luego, Mallorca!


Hemma igen! Och ännu bättre - hemma igen efter en rolig, skön och frisk sportlovsresa! Vädret var ostadigt, men det visste vi ju om på förhand och hade packat därefter. På förhand kände jag mig sliten och inte jättepeppad utan tyckte att ett sportlov här hemma med max en utflykt till Vasa hade känts helt okej, men i efterskott förstår jag hur mycket mera vi slappnade av genom att inte vara hemma. Visst hade det varit skönt med ett hemmasportlov, men lediga hade vi inte varit. Jag skulle antagligen ha planerat sista perioden, röjt i skåpen och rensat i frysen. Eller - mer sannolikt! - haft dåligt samvete för att jag inte gjorde det. Nu är sista perioden bara halvplanerad och alla skåp och skrubbar lika kaotiska som de brukar vara - men vi är glada och nöjda efter att ha umgåtts och haft roligt tillsammans i en och en halv vecka!


På rätt många sätt börjar det kännas att vi har stora barn nu och att stora barn helt klart är lättare att hitta på saker med än små barn. Det är så mycket småbarnskrångel vi slipper, och dessutom kan storbarnen på riktigt hjälpa till med att bära saker eller hålla koll på lillebror. Och framför allt - de är så roliga att umgås med! (Att det ändå bråkas, tjatas och gnälls rätt så friskt utgår jag från att mina mer rutinerade läsare förstår av sig själva... men allt är relativt!)


Och Mallorca! Mallorca har jag ju velat se i flera år nu, och förra året var det snubblande nära att vi bokade sportlovsresa på Mallorca - sedan blev det ju till sist Costa Blanca, vilket också var superbra. Men nu körde vi hårt och bokade Mallorca, även om vi visste att den här årstiden kan vara lite kylig. Visst hade det varit roligt med liite mer värme och liiite mer sol, men å andra sidan njöt vi stort av att det var lågsäsong. Både lägenheten och hyrbilen fick vi till bra pris och, framför allt, det var så skönt lite folk! Vissa av de platser vi besökte skulle vi antagligen ha fått klaustrofobi av i juli tillsammans med sommarens turistinvasion, men nu fick vi strosa runt i lugn och ro och andas fritt.

För den som kan välja fritt skulle jag gissa att lite senare på våren, alternativt hösten, skulle vara ultimata tider att besöka den här ön, men för oss som är ganska låsta till skolloven funkade det riktigt bra med månadsskiftet februari/mars. Bara att packa långkalsonger och mössor!

Summa summarum är vi ganska övertygade om att det här inte var sista gången vi semestrade på Mallorca. Bergen, havet, apelsinerna och byarna i sten kommer helt klart att locka oss tillbaka!


Det jag ville mest av allt var att vandra, och det gjorde vi också flera gånger. Det finns så oerhört många vandringsleder i så oerhört vacker natur, men vi fick förstås välja familjevänligt. Gott så, det fanns mycket sådana leder också. även på storslagna platser! Men nån gång i framtiden - med bara vuxna eller med större barn - vill jag hemskt gärna återvända och vandra längre och mer utmanande leder! Något av det bästa vi gjorde var också att hyra bil för hela tiden. Jag gissar att det finns hyfsat bra med lokaltrafik på ön, men friheten bilen gav oss var oslagbar! Vi använde den varje dag och tog oss ganska ofta till platser som skulle ha varit krångliga eller omöjliga att nå utan den.


Mina topp tre på resan:
- Landskapen, vandringen
- Bergsbyarna (vi besökte Valldemossa och Fornalutx)
- Palma Jump
(och bonus: inomhuspoolen och lägenheten)

Matias topp tre på resan:
- köra bil i bergen
- solen och värmen (trots allt)
- spakvällar på egen hand
(och bonus: Palma Jump)

Arvids topp tre på resan:
- Lägenheten
- Palma Jump
- Palma Aquarium
(och bonus: poolen)

Edvins topp tre på resan:
- Palma Jump
- Simma i poolen
- Piratskeppet vid Palma Aquarium (en klätterställning)
(och bonus: födelsedagstårta och presenter)

Josefs topp tre på resan:
- Spela på ipadden (hrm...)
- Simma
- Flyga i flygplan
("Vi flög högt och högt och högt och högt och HÖGT! Man måste ha bälte på sig så man inte skulle hoppa och slå i taket.")

Fler blogginlägg om Mallorca kommer så småningom - naturligtvis!

Inga kommentarer: