måndag 29 december 2014

Summera 2014? Redan?

Nu är det verkligen inte mycket kvar av 2014. Det har varit ett bra år på många sätt. Ser fram emot att summera 2014 riktigt på riktigt, men  jag börjar med att dra fram den här slitna gamla listan som jag har fyllt i ganska många gånger förr. Åren går, go' vänner, åren går!


Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? 

Födde barn i Kokkola. Badade i Medelhavet. Gick på manikyr.

Genomdrev du någon stor förändring? 

En stor förändring hände mig, men egentligen kan jag inte säga att jag genomdrev den, utan jag fick den till skänks. Josef förstås!

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

Ja! Vilken babyboom! Först ut var barnens första Sverigekusin, gullige Adil som föddes i februari. Nån månad senare var jag ute på tapas med mina eminenta Överpurmodamer och släppte nyheten om att vi väntade baby i september. Och... det var vi tre (av fyra) som gjorde, alla tre med beräknade datum inom tio dagar! Det var utan jämförelse ett av årets mest otippade ögonblick!! Hur roligt som helst. Då var syster Hanna inte ens med den kvällen, men småningom skulle det ju också visa sig att det skulle födas en baby i Nykarleby också i november. Några dagar innan Josef föddes kom det också en liten Olga i England. Och förutom alla de här har det dessutom kommit flera barn här och där i bekantskapskretsen. Vilken bra årgång!

Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas? 

Den 15 september, utan tvekan! Josefs födelsedag.

Dog någon som stod dig nära? 

Nej, och det är jag tacksam för.

Vilka länder besökte du?

Sverige (Stockholm + Småland i juni och Norrfjärden i maj och oktober) och Spanien (Girona + Barcelona i juni). I Finland har jag inte rest så mycket längre än Vasa, förutom en gång till Helsingfors i januari och Tammerfors i februari.


Bästa köpet? 

Får man kalla våra resor för "köp"? Annars ett par ikea-möbler som fyllde ut tomma ytor i vårt hus som tidigare hade fungerat som förvaringsplats för flyttlådor. Stor förbättring!

Gjorde någonting dig riktigt glad? 

Att kunna börja kommunicera med Josef. De första veckorna var mysiga på sitt sätt, men så jag väntade på att han skulle börja prata med oss...

Saknar du något under år 2014 som du vill ha år 2015?

Det jag saknar nu i slutet av år 2014 är helt klart en pigg, stark och smidig kropp. Det må vara förlåtet med en svag och degig lekamen drygt tre månader efter förlossning, men jag hoppas verkligen komma igång med projekt "hitta tillbaka till min vanliga (obs: inte ideal-) kropp" småningom nu när 2015 börjar!

Vad önskar du att du gjort mer?  

Sett till att få barnen utomhus innan de blir griniga. Vet inte hur många gånger jag varit efterklok det här året...

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Slentrianätit choklad efter att den första "åh, så gott"-känslan lagt sig.

Favoritprogram på TV? 

Downton Abbey och Amazing Race. Precis samma som flera år tidigare alltså... min tv-smak tuffar tydligen på som en atlantångare utan att låta sig störas av nya flugor.


Vad var din största framgång på jobbet 2014? 

Jag slutförde det jag tagit mig an, även om det under en period på vårvintern var alltför mycket. Jag lärde mig i alla fall att i fortsättningen får det räcka med ett heltidsjobb, mer än så behöver ingen småbarnsmamma för att hålla sig sysselsatt...


Största framgång på det privata planet? 

På förhand var jag inte alls säker på att jag skulle trivas som hemmamamma - i själva verket var jag ganska övertygad om att jag inte skulle göra det. Jag hade ju så roligt på jobbet, och förra gången jag var mammaledig trivdes jag inte alls särskilt bra med det. MEN till min förvåning trivs jag ju! Jag känner mig avslappnad, nöjd och... glad. Min baby är för det mesta ganska cool och sover ganska mycket på dagarna, mina storbarn är för det mesta ganska självgående och trivs oftast med varandras sällskap. (Lägg märke till hur jag garderat mig med "för det mesta", "ganska" och "oftast"...) Och det ser jag som en framgång, att inse att jag inte alltid behöver rusa framåt, utan att det ibland är allra bäst att stanna upp.

Största misstaget? 

Det gjorde jag egentligen redan hösten 2013 - men jag tog på mig så pass mycket jobb att jag i januari-februari inte kände att jag gjorde något av mina två jobb bra. Att jag var nygravid och dödstrött hjälpte förstås inte, men även utan det borde jag ha insett att lagom är lagom. Också när det gäller jobbmängd.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

I början av året: ledsnare - på grund av trötthet och tidsbrist. Den andra halvan däremot har varit fenomenal!

Vad spenderade du mest pengar på? 

Förutom hus- och matrelaterade nödvändigheter så gissar jag badrummet vi håller på att renovera.

Något du önskade dig och fick? 

En frisk och glad baby! Och en någorlunda smidig förlossning.


Något du önskade dig och inte fick? 

Kan ju inte komma på någonting alls - det måste vara ett bra tecken! Eller jo, lite fler renoverade rum.

Vad gjorde du på din födelsedag 2014?

Jag ammade min tvåveckorsbaby och bjöd hem min familj och mommo och moffa på kvällsmat och tårta, utan större ambitioner på städat hus eller färgmatchad dukning. Dessutom fick jag veta att jag från och med i år delar födelsedag med en liten Jeussenbo.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Mer natur och frisk luft.


Vad fick dig att må bra?  

Resor, glada barn och frysta blåbär på morgongröten.

Vem saknade du? 

Alla vänner som bosatt sig på platser som är alltför långt från mitt hus i Sandsund.

De bästa nya människorna du träffade?

Josef! Och förstås flera andra av hans årgång, till exempel hans nya kusiner i Norrfjärden och Nykabi.


Mest stolt över? 

Att jag klarade av två fenomenala resor i juni utan att hindrades särskilt mycket av min stora gravidmage. Fast vänta - det är kanske inget att vara stolt över, utan snarare tacksam.

Högsta önskan just nu? 

Att mina barn ska må bra och växa upp till snälla, ansvarsfulla vuxna med respekt för och omtanke om andra. Det, och att få huset renoverat.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 

Slentrianäta mindre choklad? Mer seriöst: jag hoppas kunna fortsätta med den vardagsbalans vi haft under hösten. Det har varit välgörande att faktiskt ha tid och energi att hålla diskbänken ren, träffa vänner, sätta sig och läsa för barnen mitt på eftermiddagen och laga mat för att jag vill. När jag börjar jobba igen blir det säkert inte lika lätt att behålla det lugna tempot, men jag hoppas jag lärt mig att prioritera så att vi har mindre stress och mer vardagslugn i våra liv.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hoppas jag lyckas kommentera denna gång (har haft stora problem av nån anledning, tror det beror på min ipad)
Jag blir så glad av att läsa din summering! Och jag blir glad överlag av din blogg, det har jag ju inte lyckats skriva på länge pga ovannämnda besvär. Låter som att ni har haft ett gott år trots vissa utmaningar.
Önskar er ett fint nästa år också, och fortsatt lugn och ro! /Anna-Karin P

Mia sa...

Hej A-K, vad roligt att höra av dig! Och tack för de snälla orden, det blir jag glad av! :)