lördag 21 december 2013

Golv

Panelen på bilden kommer vi inte att behålla, men den vi behåller ser ju likadan ut. Parkettgolvet på andra sidan tröskeln däremot stannar, så det nya golvet ska helst inte krocka för mycket med det heller.

Tänk, den som hade ett julstädat och julputsat och doftande hem. Ett sånt där man bara hänger upp en liten tomte och känner julefriden smyga på?

Julefriden känns inte så avlägsen, men lusten att pynta är... lite sisådär. Ge oss först två veckor, eller varför inte tre, så vi kan måla, tapetsera, riva väggar, förnya golv och fixa - sen kan vi dammsuga och julpynta. Och efter det kan vi slå oss till ro. För tillfället har vi tio projekt eller projektidéer på gång och inget av dem framskrider särdeles snabbt. Vårt eviga projekt Arbetsrum ligger på is eftersom tapeterna på grund av en leveransmiss kommer att levereras först efter nyår - ungefär lagom tills vårterminen börjar. Och då går det inte att bestämma färg till de andra väggarna och börja måla, och innan vi målar väggarna tänker vi inte lägga in nåt nytt golv. Suck! Propp i hålet!

Så istället för att julstäda idag har vi bl.a. grunnat på golvmattor. Tanken är att ta samma plastmatta till sovrummen och spisrummet, alltså ett ganska stort område. Svårt!! Och nu efterlyser jag goda råd! (Igen, inte en retorisk fråga, utan på riktigt!) Det rum där golvmattan kommer att vara mest synlig är spisrummet, som är dels genomgångsrum, dels ett andra vardagsrum. Det är knepigt, främst för att det breder ut sig på en stor yta och ska passa ihop med allt möjligt (inklusive vitt tegel och grått tegel och vit tapet och ett parkettgolv och en furupanelvägg och furupaneltak) - och med tanke på furuväggen och taket funkar det inte med en golvmatta som liknar för mycket, så en hel del väljs bort. Har en känsla av att det på ett sätt skulle vara enklare att göra helt nytt, för nu vill vi ju behålla det som är bra samtidigt som vi förnyar det som behöver förnyas. Och helst ska det ju gå ihop - 2013/2014 + 1972 = sant? Vi fick bra hjälp i butiken, men försäljaren där rekommenderade den mörkaste mattan på bilden. Jag förstår hennes poäng, men har på känn att det blir för mörkt.

Så - synpunkter? Den som kommer hem till oss med kloka råd kan få tycka till hur mycket hen vill med en kopp glögg i handen!


5 kommentarer:

Netta sa...

Nu ska jag tycka till här från landet där det bara behövs ett par stjärnor och nån tomte för att julen ska få komma ;-). Har ni funderat på att välja en golvmatta med ett mönster som inte imiterar trä? Jag tänker att det kanske skulle vara lättare att hitta nåt som passar ihop med parketten om man helt bryter med nåt annat mönster. Vi har ju skarv mellan ekparkett och klinkers/golvmatta. Golvmattan är väl närmast en klinkersimitation i mörkgrått. Jag skulle inte vara rädd för att välja mörkt golv. Nu vacklar mitt minne, men har ni inte furutakpanel också? Det finns speciell vitfärg som man kan måla direkt på lackat tak, vet att Ingerströms i Storsandsund har gjort det. Det skulle säkert ljusa upp hela bostaden. Men det var ju inte det ni hade på gång just nu :-). Vad är det för tapeter ni vänter på? Skulle vita väggar funka? Då kunde ni ju måla nu :-). Grundmåla funkar ju i vilket fall som helst.

Mia sa...

Jo, vi har funderat på andra sorters golvmattor, men vi tyckte väldigt mycket om vår träimitation i radhuset. I köket (sen när den dagen kommer) skulle jag kunna tänka mig en grå klinkers/stenimitation, men jag tycker det skulle kännas hemtrevligt med nåt som liknar trä på det här området.

Har funderat på att måla taket (många som har gett det rådet!) men faktum är att jag tycker bra om furutaket. :)

Angående tapeterna har vi plötsligt börjat tänka om och annullerar kanske tapeten (fast den är fin!) och målar kanske rummet helt - då får vi börja direkt efter julhelgen och så har Mattus ett antal fotoförstoringar som vi kan ha istället för fondtapet. Grundmålningen är gjord, så längre än så kommer vi inte just nu...

Oj, lång kommentar blev det! Nu mot Purmo!

Mia sa...

Och jo, julen får nog komma trots allt kaos, ser bara väldigt mycket fram emot den dag när vi kommit lite längre! :)

Nina sa...

Vi kommer gärna nån gång och delar med oss av vår...hrmm... expertis...!Är ju världens sämsta på att ta beslut men tycker andras dilemman är klart mer roliga än egna!

Mia sa...

Nina, ni i väälkomi! Ja, att lösa andras dilemman brukar ju vara lättare, men gott så!