tisdag 14 december 2010

Filmförresten

Är det sant, skrev jag verkligen ingenting om min ensambio? Det blev ingenting första kvällen jag hade tänkt mig iväg, för jag upptäckte att filmen visst skulle visas en vecka till och lät därför förkylningen vinna. Men en dag senare än tänkt packade jag handväskan full med godis och halstabletter (dock inte glasögon, skulle det visa sig) och styrde stegen mot bion. Jag köpte biljett. Och kände mig väldigt ensam. I en mycket konkret bemärkelse. Det var nämligen ingen annan som köpte biljetter. Ingen annan.

Men eftersom jag tydligen inte var helt organiserad var det kanske bra. Jag lyckades slarva bort min biljett (hittade den i plånboken några dagar senare) - men det gjorde ingenting eftersom jag var den enda där. Ingen chans att fuska, liksom. Dessutom hade jag glömt glasögonen (man tycker det borde sitta i ryggraden efter fem år, men icke) - men det gjorde inte heller någonting eftersom jag kunde prova mig fram till den bästa bänkraden. (Rad tre var perfekt, jag tänkte knappt på att glasögonen fattades.) Och det ska medges, först kände jag mig ganska obekväm med att ha hela salongen för mig själv, men så fort belysningen dämpades kändes det helt normalt. Så pass att jag blev riktigt besviken när ett senkommet par skyndade sig in just när filmen skulle börja... Men de uppförde sig.

Filmen då? Harry Potter har aldrig varit bättre. Antingen beror det på att det är länge sen jag sett film på bio sist, eller så var den verkligen en av de bästa HP-filmerna hittills. Jag är svag för den första filmen: lekfullheten, magin, den fantastiska stämningen, men den här står sig i konkurrensen. Den är vuxnare och mer allvarstyngd, men samtidigt är den lekfulla påhittigheten väldigt påtaglig. Dessutom känns det äntligen som att händelserna får ta tid, antagligen för att filmskaparna bara pressat in en halv bok i den här filmen. Visst, den är inte djup. Men djupare. Och så välgjord. Ser fram emot den storslagna finalen!

1 kommentar:

Ika sa...

Det harmar mig fortfarande att premiären råkade infalla vid en tidpunkt i mitt liv när jag helt omöjligt kunde åta mig mera frilansjobb, i synnerhet med tanke på att VBL inte ens satte in någon annan recensent. Nu lär den väl inte bli sedd på bio för min del, men jag ska absolut passa på att hyra den innan den sista har premiär.

Annars får jag väl vara glad att jag själv inte går utanför dörren utan glasögon numera - jag behöver liksom aldrig komma ihåg att ta dem med när jag går någonstans. Det räcker så bra att inomhustillvaron ser konstig ut innan jag tagit på mig glasögonen om morgnarna - suddig förstås, men framför allt skev och underlig.