söndag 3 februari 2008

Peer Gynt

I fredags bjöd Wasa teater på möjligheten att gå på Peer Gynt (premiär 8.2), och jag nappade förstås. Gratis är gott, ni vet... och gratisteater är ännu godare. Jag och mitt sällskap lämnade våra barn med sina fäder och gick helt barnlösa iväg - och vilken fantastiskt skön känsla att lämna skötväskan och vandrarkängorna hemma och se ut som folk för en gångs skull!

Jag har sett Peer Gynt en gång förr, i Helsingfors för några år sedan. Måste väl medge att jag inte tyckte det minsta om pjäsen då. Den var surrealistisk, förvirrad... och ganska tråkig. Peer Gynt i Wasa teaters tappning är fortfarande surrealistisk och förvirrad, men inte tråkig. Trollen i bergakungens sal är partypeople i nöjesindustrin och Peer talar närpesiska hemma och för sig själv, men standardsvenska ute i stora världen. Och leken med dialekten fungerar jättebra, ingen revyvarning alls. Mest imponerad var jag av huvudrollsinnehavaren, mycket skicklig.

Någon bild av Peer Gynt har jag (förstås) inte att sätta in, så jag illustrerar med skorna som fick byta av fulkängorna i fredags istället. De är förra veckans stora loppisfynd - tro't eller ej, men jag fyndade dem för 3,50 euro på Monitori. Och de är inte bara snygga (tycker jag - måste väl iofs medge att de ser ut som skor jag redan har), i sgs perfekt skick och lagom storlek, utan dessutom rätt så bekväma... Kan inte bli bättre.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste om WT:s Peer Gynt i Husis häromdagen, och blev grymt nyfiken. Egentligen är jag ju avskräckt från pjäsen efter att ha sett samma version som du på Svenska teatern (Det är faktiskt enda gången jag kan påminna mig om att jag har upplevt en teaterpjäs som tråkig!), men WT:s version lät väldigt intressant, i första hand på grund av närpesiskan. Får se om jag kanske kan lyckas klämma in ett teaterbesök nästa gång jag är i Österbotten?

Grattis till skofyndet för övrigt! Jag köpte nya läderstövlar för betydligt mer pengar...

Anonym sa...

Jag läste också om Peer Gynt i Vasbladet tror jag det var, låter intressant! :) Jättekul när teater får en lokal anknytning!! Vore kul att se den.