tisdag 18 december 2007

Beedle the Bard

Det här inlägget är egentligen bara intressant för dem som hummar glatt igenkännande när jag nämner The Tales of Beedle the Bard. För dig som inte hummat igenkännande, men ändå fortsatt att läsa kan jag berätta att det är en samling sagor som spelar en viktig roll i Harry Potter and the Deathly Hallows - och nu har Rowling skrivit sagosamlingen också. För hand, och illustrerat den. Men publiceras ska den inte, den finns (och ska bara finnas) i sju exemplar. Sex av dem ger Rowling till personer som varit närmast involverade i Harry Potter-serien, och det sjunde ska auktioneras ut på Sotheby's i helgen. Det är för ett välgörande ändamål, så du kan ju ge ett bud om du vill. Utgångspriset är inte mer än £ 30 000.

Hur som helst, även om jag gärna skulle vilja läsa berättelserna gillar jag idén med att bara göra sju handskrivna böcker. Idag, när hela världen har tillgång till i stort sett allt som skrivs, är det lite magiskt med några få, svåråtkomliga exemplar. De kan bli mytomspunna, eftersträvansvärda... Fast säkert kommer ju berättelserna att poppa upp nånstans på nätet ändå. Glädjedödare någon. Men självklart kommer jag ju att läsa...

Läs mer här om du vill.

(Nu lusläste jag, och boken auktionerades ju ut redan i torsdags... beklagar alla som hade tänkt göra ett försök!)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Oj, spännande! :) Jag har ju inte läst mer än de två första HP-böckerna så jag känner inte till sagosamlingen... MEN precis som du tycker jag att det är rätt mysigt och speciellt om det bara ges ut några få... :)

Anonym sa...

Jag blir så kluven till dne här typen av fenomen. Å ena sidan håller jag med om att det är häftigt med en bok i så få exemplar, handskrivna och allt, och att det är fint att man inte måste göra bestsellers av den här boken också, utan kan behålla lite av ett mystiskt skimmer kring Beedle the Bard. Men - å andra sidan blir jag ju nyfiken på vad sagorna egentligen handlar om, och alltså är jag rätt övertygad om att jag het ohämmat kommer att kasta mig över dem när de dyker upp på nätet.