lördag 15 augusti 2020

Trädgårdssvep i augusti

Jag har gått ett par veckor och tänkt att jag borde göra ett nytt trädgårdssvep, mest för att själv komma ihåg hur det ser ut i trädgården så här på sensommaren 2020. Nu fick jag äntligen ändan ur vagnen - och insåg att jag nog borde ha gjort det när jag först tänkte göra det... Det finns gott om utblommade pelargoner, liljor och rosor att dokumentera, men det låter jag nog bli. Ni får tänka er! 

Istället börjar vi med det vackraste vi har i trädgården just nu - höstflox i tre olika färger! Köpte plantorna ifjol och planterade dem i ena änden av grönsakslandet mest för att jag inte hade något bättre ställe. Förra sommaren ägnade jag dem inte många blickar utan tyckte att det var ganska fjuttiga, trista blommor jag hade skaffat. Men i år har de verkligen tagit sig - nu blir jag glad varje gång jag ser på dem! Ska bli roligt att se vad som händer med dem efter ännu ett år. 

I vårt grönsaksland grönskar det också, även om det är mest blast. Både morötterna och rovorna ser stora och ståtliga ut vid en första anblick, men kollar man under jord är det inte mycket att hänga i julgranen - eller stoppa i salladen. Salladsbladen har åtminstone trivts! Enligt pappa, min go to-guy när det gäller odling, kan det bero på att det är för mycket kväve i den nya jorden (vi bytte ut all jord i grönsakslandet i början av sommaren), så nästa sommar ska vi skippa gödslingen innan vi sår. Hehe, det där skrev jag ner enbart för att jag själv ska komma ihåg det ända tills nästa vår...  

(Allt ogräs och alla otrimmade kanter bjuder jag på - varsågoda, nu borde ingen känna sig stressad av mitt trädgårdssvep!)

Jaja, vi fortsätter till den nya rabatten som nog fanns med i mitt förra trädgårdssvep också - men då var det kanske bara den vackra, vita pionen som blommade? Nu blommar allt annat. Började nästan skratta när prästkragarna slog ut, för jag hade förväntat mig vanliga, bondiga prästkragar och kände mig nästan lite dum för att ha köpt prästkragsplantor som ju finns i överflöd både här och där - men de visade sig vara en stor och maffig prästkrage deluxe! Så nu är jag nöjd med mitt köp igen. Rudbeckiorna gillar jag också, de är lite knasiga och rätt så roliga för att vara blommor. En gul daglilja har blommat då och då, även nu, men den vita jag skaffade samtidigt har inte velat blomma alls i år. Kanske nästa år? Blir intressant att se hur stort allt blir sen - än så länge är rabatten alldeles lagom stor, men när plantorna (förhoppningsvis) buskar till sig lite får jag kanske börja flytta bort en del till andra ställen. 

Det har hänt betydligt mer i trädgården i år än någonsin tidigare. Det beror säkert delvis på att vi helt enkelt varit hemma mer än vi brukar och haft tid att tassa runt och fundera på blomrabatter och buskar, men samtidigt tror jag också det beror på att det är vår andra sommar här. Förra sommaren vågade jag inte riktigt göra så mycket, för jag kände att jag behövde avvakta och observera allt som kom upp eftersom jag inte visste om det var ogräs eller något som skulle bli jättefint senare - men nu har vi observerat ett år och blivit tillräckligt självsäkra för att börja gräva och styra upp saker. Jag ser redan fram emot nästa sommar när vi får fortsätta! 

Vi har skaffat en del nytt som jag ville ha redan när vi bodde i vårt förra hus, men som aldrig blev av eftersom vi hade så begränsat med trädgård. Nu har vi plats i överflöd och det är bara hitta på vad vi vill göra av den. Vi har skaffat några hallonbuskar (varav vissa mår fint och andra verkar ha dött bort), havtorn (mår fint) och blåbärstry (mår fint). Syrener har vi också tagit från mamma och pappas trädgård och stoppat ner på några olika ställen. Kommer på nu också att vi har en annan ny rabatt som vi hastigt och lustigt fixade efter att vi hade fått storklockor och praktlysing från svärfars trädgård - där de höll på att ta över jordgubblandet och andra ställen där de inte behövde vara. Blev ingen bild eftersom de blommat ut och inte är så mycket att visa upp nu, men är riktigt nöjd med det miniprojektet också.

Bilden ovanför är en av blåbärstrybuskarna som verkar må bra och skjuta nya skott. Hoppas det är en bra grej. Urtjusiga färger har den i alla fall! 

En prydnadsapel har vi också köpt, borde vara en rosa sort som liknar de maffiga två prydnadsaplarna vi hade i vår förra trädgård. Stor och maffig är den inte ännu, men tids nog så... Ser väldigt mycket fram emot att se den blomma nästa vår!

Två buskar med röda vinbär har vi och de bågnar av alla bär just nu. Efter fotandet tog jag mig faktiskt i kragen och erbjöd Arvid och Edvin riklig belöning i form av 10 cent/plockad deciliter för att få lite sällskap och så plockade vi. Tills de absolut måste iväg till sina kompisar, tyvärr tyvärr. Hehe. Nån euro var hann de i alla fall tjäna ihop! 


I det sammanhanget bör jag kanske nämna det sorgligaste hörnet i vår trädgård också... nämligen våra svartvinbärsbuskar... Den observante iakttagaren kan se att vi har åtta präktiga buskar på bilden nedanför, men tyvärr är de inväxta i en rätt så präktig djungel av ogräs som har stått på vår att göra-lista hela sommaren... tyvärr har det inte varit den enda punkten, så dit har vi inte hunnit! Nu är det nog bara att plocka så gott vi kan och röja sen. Tyvärr står buskarna så tätt att det skulle vara en utmaning att plocka även utan ogräset... hm. Där har vi ett framtida projekt. För svarta vinbär gillar jag ju, så nåt bra måste vi hitta på!



Över till något mer välordnat som avslutning. De höga lådorna tror jag har synts på bloggen när jag målade dem en skön, ledig dag tidigare i sommar. Efter målandet tog jag bort de borttorkade smultronplantorna som fanns i dem och planterade några hemlösa jordgubbsplantor istället. Snyggt! De har inte gett så många jordgubbar, men det har väl i och för sig inga jordgubbsland gjort i år? Inte vårt i alla fall. Vi hann börja njuta lite när de första jordgubbarna kom, men tänkte att det var en försmak av den riktiga skörden... tills vi insåg att det nog inte skulle bli mer. Vi frös inte in en enda jordgubbe ur eget land i år, så det är tur att jag köpte en låda vid Prisma - trots att jag muttrade surt om hur dåliga gubbar jag hade betalat för när jag kom hem och började kolla igenom lådan... med facit på hand blev den lådan hela vårt vinterförråd, så jag tar tillbaka det sura muttrandet. 

Den låga lådan hittade vi bakom orangeriet och målade upp för att ha som kryddlåda. Full av dill är den, och lite röd basilika som jag köpte billigt när de slumpade bort kryddväxter i juli. Jag tycker det blev fint att ha odling i två olika nivåer där! Vår riktiga kryddlåda bredvid kvisten frodas också så jag blir alldeles glad, men jag undrar om vi kanske borde börja skörda? Eller rättare sagt, jag vet att vi borde skörda, men blir så glad av grönskan bredvid ytterdörren att jag drar mig för det. Snart snart. 


Det var det. Har verkligen njutit av vår lediga hemmasommar och även om jag inte skulle gå så långt som till att kalla mig trädgårdsmänniska ännu så har mina fingrar definitivt blivit lite grönare än de var innan. Tack för det, sommaren 2020!

Inga kommentarer: