tisdag 5 maj 2020

Fototema vatten

För flera veckor sedan läste jag om en fotoutmaning på Marias memoarer och tänkte att mm-hm, det där verkar kul. Nu har det hunnit bli maj, men eftersom jag hade ett halvfärdigt inlägg tar jag och avslutar ändå! Jag antar att utmaningen kunde tolkas ganska fritt, men jag tyckte det verkade roligast att följa Marias kategorier.

Det blev dock en helt ogenerad samling semesterbilder - kanske är det bara när jag är ute på vift som jag fotar vatten! Så den som händelsevis är allergisk mot sådana får scrolla vidare utan dåligt samvete. Själv tyckte jag i alla fall det var kul att sitta och gräva bland gamla pärlor. Så många roliga minnen! Det blev en välkommen verklighetsflykt den här våren, som kantas av orosmoln och en stängd värld....

Here we go, tack för utmaningen Maria!

Vattenstänk


Den här bilden gör mig så glad! Dels för att det blev en lyckad bild och dels för att det var ett så roligt tillfälle - när vi hade ett helt spa för oss själva på Mallorca på sportlovet 2018! Vi hade budgetbokat boende i en enkel och liten, men fin lägenhet - men det bästa var ju att lägenheterna hörde till ett spahotell bredvid, så vi hade också tillgång till deras spa! Barn fick också bada under vissa bestämda tider, vilket vi hann utnyttja flera gånger, men i en relativt liten bassäng och till tonerna av avslappnande instrumentalmusik får man ju försöka dämpa sig lite och respektera andra som är där för att ta det lugnt... Döm om vår förtjusning en förmiddag när vi kom in och märkte att vi var ensamma om härligheten och kunde låta barnen hoppa, plaska och tjoa bäst de ville! Hurra!

Badvänligt


Lite lokalt måste vi ju få in i listan också, och då passar det väl bra med nejdens vackraste badställe. Visserligen är Fäboda många gånger ganska långt ifrån badvänligt, kallt och blåsigt som det ofta är... men ibland blir det faktiskt varmt där också! Och vackert är det alltid. Bilden är från 2012 och rätt mycket har hänt med Arvid sedan den här bilden... då hade han nyss fyllt fem! 

Drickbart


Här var det ingen fråga om saken - i den här kategorin måste det förstås bli en eller annan fjällbäck. Tänk att bara kunna sticka ner kåsan och dricka sig otörstig när man älgat fram längs med leden en solig sommardag på fjället. Eller så göra som Edvin gjorde i somras och lägga sig ner och dricka direkt! Åh, fjällen ändå. Sannolikt blir det inga sådana för oss i sommar, men då är det ju tur att vi redan har cirka två miljoner foton därifrån...

Kristallklart 


No words needed. Det var oundvikligt att den här kategorin också skulle få en fjällbild. Vuoggatjålmejaure, mitt på polcirkeln!

Två flugor i en smäll


Kom inte på någon klockren bild för den här rubriken, men jag valde den här som jag nästan tycker är tre flugor i en smäll - himlen, vattnet och stenarna som går perfekt ton i ton! Den är tagen på vår sköna morgonpromenad den sista dagen på Madeira i höstas. När de andra grupperna fick ställa väckarklockan tidigt för att rusa iväg till sina flyg hade vi nästan hela dagen på oss att bara njuta av Funchal... vilket inte alls är svårt. Vad jag längtar tillbaka till den där overkligt vackra ön, hoppas så på att kunna ta familjen med dit på semester någon gång i framtiden. Jag följer Visit Madeira på instagram och de droppar regelbundet ner fantastiska bilder med texten "Dream now, visit us later". Och jag ba - okej!

Underjordiskt vatten


Den här kategorin var svår! Men efter att ha rotat runt i mina minnen kom jag till sist på att Matias och jag ju faktiskt fick se Humpback Mountain i North Carolina från insidan när vi besökte Linville Caverns på vår roadtrip i den amerikanska södern 2006. De flesta bilderna därifrån var en ganska sorglig samling suddigheter, och inte innehöll de särskilt mycket vatten heller - men den här fick komma med. För den här droppformationen har faktiskt fått både färg och form av mineraler i de vattendroppar som tränger ner genom berget när det regnar... (Hittade den här videon när jag sökte, intressant tyckte i alla fall jag!)

Rinnande vatten


Rinnande vatten vid en sluss i annars så lugna River Cam i Cambridge. Det var en stilla vårkväll när båtarna hade lagt till och fåglarna kvittrade i alla buskar.

Smaragdgrönt


Det är nästan fem år sedan, men färgerna i Ventnor på Isle of Wight sitter fortfarande etsade på insidan av mina ögonlock. En så otroligt vacker plats att till och med en bild av soptunnor, en krånglande bil och en gammal presenning är ren och skär färgterapi. 

Färdas på vatten


Att gå över en hängbro är kanske inte riktigt att färdas på vatten, men det är åtminstone att färdas ovanpå vatten! En av våra favoritutflykter en fjälldag när vi inte riktigt orkar vandra långt och tungt är att ta bilen över gränsen till Norge. Stannar man vid Saltdal turistsenter finns det en vandringsled nere i Junkerdalsura i riktning mot gränsen. Det var den enda framkomliga vägen mot svenska sidan innan de nuvarande vägarna byggdes, men den var livsfarlig och även om det finns en led så brukar den till största delen vara avstängd på grund av rasrisk. Men en bit kan man gå längs det porlande, turkosa vattnet - och roligast är det ju att gå över de långa hängbroarna!


Det känns som om vi ändå borde få in ett fordon i den här kategorin, så det får bli ursnygga Mary John som jag såg på Mullet i County Mayo på den allra första Erasmusresan i november 2018. 

Vatten i rörelse


Vatten i rörelse - mer så än en av världens starkaste tidvattensströmmar Saltstraumen i närheten av Bodö blir det bara inte! Men det tog mig ett tag att komma fram till när vi egentligen var dit... tydligen var det  så långt tillbaka som 2009, när Arvid var två år och fortfarande den enda i både syskon- och kusinskaran! Det är också en fin dagsutflykt från Vuoggatjålme, men eftersom det är en rätt så lång körning har det inte blivit av på många år. Kanske skulle vara dags igen - nån gång sen, när vi får resa igen? 

För den som inte var bekant med min förstfödde son som tvååring kan jag berätta att han var en rymling. Jag har varken förr eller senare sett till en unge med ett så starkt driv att rusa iväg. Se bara på bilden nedanför! Ser ni mitt krampaktiga tag om hans sele, hans snabba ögon som spanar efter en flyktchans, den 40 meter höga bron över tidvattensströmmen och adrenalinet som pumpar i mig..?



Vattenfall


Jag kan inte låta bli att avsluta med ännu en fjällbild. Här sitter pappa och torkar visst strumporna efter att ha vandrat till Jurunbron, som man kommer till på en led från vår ständiga favoritplats Guoletsjaure. Gör så här: Kör till Silvervägens högsta punkt, parkera och gå därefter längs den markerade leden sju kilometer rakt in i fjällvärlden. Sätt dig när du kommer till en bro och en vacker fors. Klar! (Förutom att man aldrig bli klar, för det finns alltid ännu en topp och en krök och en sjö som ligger bara lite längre bort...)

Ja, det blev en ganska märkbar övervikt på fjällbilder! Kanske för att jag tänkt lite extra på fjällen nu när sommaren närmar sig, kanske för att fjällbäckar, fjällsjöar och fjällforsar gör sig så ovanligt bra på bild... Arjeplogsfjällen känns längre bort än någonsin just nu, men de är ändå en av mina platser på jorden. 

2 kommentarer:

Marias Memoarer sa...

åh vilka härliga bidrag du kom med, och skojigt att du valde att använda dig av mina rubriker! :) Finns det något godare än riktigt rent bäckvatten? Jag har aldrig druckit det i fjällen, men från en bergsbäck på Tasmanien. Godaste vattnet jag druckit i mitt liv. Jag borde ha valt en bild från den bäcken istället för ett sketet vattenglas med renat vatten ;)

Mia sa...

Ja, så är det! Vad spännande att man kan dricka bäcksvatten på Tasmanien också! Jag har aldrig gjort det nån annanstans än i fjällen. :)