tisdag 12 maj 2020

Ett foto i timmen

Ända sedan vår hemmatillvaro började på för två månader sedan har jag tänkt att det skulle vara kul att göra ett EFIT-inlägg om en alldeles vanlig dag med distansundervisning för hela familjen. Det började bli hög tid nu, så här nästsista dagen innan skolorna slår upp sina dörrar igen! Inte var den riktigt typisk heller, för jag har faktiskt varit på språng en hel del medan det annars lätt har kunnat gå en vecka utan att jag varit ute i världen under den här tiden. Inte blev det ett i timmen heller - det började bra på förmiddagen, men sedan gick det som det brukade gå senare på dagen... men good enough! 


8.00 - Rise and shine! Visserligen ringde väckarklockan redan 7.15, men ska vi vara helt ärliga visste jag väl redan när jag ställde larmet att jag skulle ställa fram det... Men vid 8 var jag i alla fall uppe och hade hunnit väcka en sömnig Josef genom att ligga bredvid honom och gosa en stund. Bästa möjliga start på dagen! Visserligen har det blivit många sena jobbkvällar, men samtidigt är jag så tacksam för de lugna, stressfria morgnarna vi har haft den här tiden! Idag började min skoldag 8.30, men alla dagens uppgifter och instruktioner hade jag schemalagt redan i söndags och det är först lite senare på förmiddagen som det börjar droppa in elevarbeten att ge feedback på. Och inte går det särskilt mycket tid åt till jobbpendling på morgnarna nu heller...


9.00 - Finlands landskapstyper! Edvin och Matias är de morgonpigga i vår familj just nu, men idag hade nog Edvin överträffat sig själv. När Josef och jag kom ner vid åtta hade Edvin ätit frukost, klätt på sig och låg i kökssoffan och läste om Finlands olika landskapstyper... Jag fick förhöra honom medan jag åt mina frukostflingor! Sedan satte vi oss och kollade igenom hans uppgifter i Classroom och funderade på vad han skulle hinna göra före sitt meet med klassen 9.30.


10.00 - Infospäckat meet. Sedan var det dags för mig själv att starta ett meet med min egen klass. Efter att ibland ha haft lite svårt att fylla ut våra veckovisa "klassträffar" hade jag en minst sagt diger kom ihåg-lista inför skolöppningen nu... En del elever ser fram emot att äntligen få se folk i skolan igen, medan andra helst hade fortsatt med distansundervisningen. Men de allra flesta är nånstans mittemellan och tycker att det är helt okej - precis som distansundervisningen också har varit. 

Och ja, jag har tre skärmar i aktiv användning på bilden. Och ja, mitt stativ är en upp-och-nervänd gammal plastkorg. Perfekt för att få chromebooken i rätt höjd för ett meet! Like a pro. Det är sånt man kommer fram till efter att ha vinglat upp den på diverse bokhögar och andra improviserade ställningar i ett par veckor... 


11.00 - Expressjobb. Efter vårt klass-meet fick jag jobba i expressfart eftersom tiden var begränsad. På bilden skrev jag om erasmusprojektet till skolans läsårsberättelse - sällan har jag så snabbt och effektivt fått ihop fullt duglig text! Det gjorde jag medan jag satt och väntade på en elev som inte dök upp på meet för ett avtalat samtal där... Däremellan textade jag med elever, läste inlämningsuppgifter och planerade framåt så mycket jag hann.


12.00 - sällsynt utflykt ut i samhället! Barnen har verkligen inte varit mycket ute i världen de senaste två månaderna. Arvid och jag räknade ihop att han varit ute på ärenden två gånger sedan skolorna stängde..! Cykelköp i slutet av mars och så var han med mig och storhandlade en gång... det är allt! Men nu blev det i alla fall ett frissabesök, för när Arvid säger att han skulle vilja bli klippt så bokar hans mor en tid omedelbart. Inser nu att jag bara tog en före-bild, men ingen efter... det blev ingen dramatiskt förändring, utan bara lite kortare. Men bra! Småbröderna klipper jag (oh, Edvins hår är högt uppe på att göra-listan före skolöppningen...), men Arvids längre hår vågar jag mig inte på.


14.00 - Ute på vift. När blev det så här långt till Nykarleby? Jag skojar inte, vägen dit känns ungefär tre gånger så lång som jag mindes den... Kan ha något att göra med att jag bara varit till skolan på ärenden två gånger under den här tiden. Men nu skulle vi faktiskt ha planeringsmöte inför skolöppningen, så vi samlades i smågrupper utspridda över hela skolan. Där satt vi cirka fem personer, utspridda i var sitt hörn av mitt klassrum... kändes märkligt att veta att alla mina kolleger också satt i andra smågrupper i olika vinklar och vrår i skolan utan att jag alls såg till dem. Lite så är ju också upplägget nu när vi återvänder, det är inte tänkt att vi ska sitta och umgås med folk... kaffepauserna får vi spara till sommarlovet är det sagt!


16.30 - Hej skolan. Passade också på att fixa lite i klassrummet och kopiera upp grejer jag kommer att behöva när jag nu ändå var i skolan. Kände att det ändå ska bli ganska kul att återvända, trots alla nya rutiner och trots att jag ändå trivs ganska bra här hemma! Grönt håller det också på att bli!


17.30 - Hejdå skolan. Började kännas som hög tid att avrunda... men först dags att storhandla innan jag lämnade stan. En sak som det här undantagstillståndet har fört med sig är att vi helt lagt om våra vanor när det gäller att handla mat! Jag har alltid hävdat att jag föredrar att småhandla (och att det blir mindre svinn av det), men nu när vi försöker hålla det till en gång i veckan så märker jag att det faktiskt är ganska skönt att få skippa det veckans alla andra dagar... även om det är svettigt och ett helt projekt att få det gjort den där ena gången!


18.30 - Lite lyxigt ändå när man kommer hem halv sju, att det står mat på bordet och väntar? Och inte bara mat, utan en jättegod älgsoppa? Mm.


19.30 - Valde skogen. Det fanns ju så mycket jag kunde ha gjort den där tiden - kommit ikapp med dagens elevarbeten, hjälpt Edvin att skriva in morgondagens uppgifter i Stora häftet eller helt enkelt försökt få till en tidig kväll för Josef. Men jag behövde verkligen skogen. Så vackert ikväll, med sol som bara vällde ner genom trädkronorna! Och fast jag inte hann gå en riktigt lång promenad, så berättade min aktivitetsklocka att jag uppnådde 100 % aktivitet för dagen ungefär när jag kom tillbaka till ytterdörren, istället för sorgliga 52 % som den visade innan jag gick ut... 

Sen blev det nattning och jobb och test av Zoom tillsammans med min polska och min ungerska kollega inför en digital Erasmusträff imorgon... och nu är klockan elva och fler bilder än så här blev det inte idag. Tack för idag, see ya later!

1 kommentar:

Bosse Lidén sa...

Vad mycket du hinner med på en dag. Lycka till med omstarten i den fysiska skolan. Min fru jobbar med yngre barn och där har de kört på som vanligt under vårterminen.