torsdag 14 november 2019

Efter fantastiska Madeira


Hemma igen! Vet knappt var jag ska börja - resan var så innehållsrik och rolig och hemkomsten så intensiv att jag knappt vet vad jag heter längre. Men när man väl kommit igång brukar det ju ge sig, och jag vill definitivt blogga om den här resan, så jag ska försöka få till ett första inlägg om Madeira. Fantastiska ö! Skulle inte ha något emot att återvända för en semesterresa och i så fall göra allt i ett lite (mycket) långsammare tempo. För tempot den här gången var minsann inte långsamt! Vi hade fyra heldagar med program, och det var verkligen maxat - med allt ifrån koordinatorsmöten till bergstoppar till poesiframträdanden till kajakpaddling.... Helt utan att överdriva fanns det knappt tid att tvätta upp ett par strumpor utan att känna att det tog för mycket av den redan alltför korta nattsömnen. Inte för att det var synd om oss för det, för vi fick verkligen se och uppleva mesta möjliga under vårt korta utbyte!

Vi var alltså två lärare och fyra elever från Finland, och så motsvarande grupper från Ungern, Turkiet, Polen och Irland. På mycket av programmet deltog dessutom ofta en hel hög portugisiska elever och så förstås våra värdlärare. Vi började resan på fredag för två veckor sedan och kom hem nästan en vecka senare - mätta på intryck och (åtminstone vi lärare) nästan lite förundrade över att allt hade gått så smidigt och problemfritt. Även om vi reste hem nattetid och i stort sett hoppade över den nattsömnen, så gick allt enligt plan. Inte som för våra polska vänner som hade otur med ett inställt flyg och ett par förseningar och till sist kom hem över ett dygn senare än planerat..!


Att jobba med det här Erasmusprojektet är verkligen något i särklass. Det slukar mängder av tid (och är en av flera orsaker till att jag måste börja jobba som en tok nästan genast efter resan) men det ger också så mycket. Att resa på egen hand eller med familjen är också härligt, men på ett helt annat sätt. Genom det här projektet har jag fått både kollegor och vänner i fem andra länder och vardagslivet där har kommit så mycket närmare. Tänk bara, att resa till Madeira och bli mottagen av värdar som slitit som djur för att ordna så minnesvärda dagar som möjligt för oss! Jag känner förresten att ribban lagts högt med tanke på vårt värdskap i mars. Vi kan ju inte direkt mäta oss med Madeira när det gäller sol, värme, landskap, storstad, sevärdheter eller... ehm, lite för lätt att fastna på all det där. Men vi får försöka hitta och maxa det vi har istället. Vi har en fin skola, mysiga trähus, en massa natur och (förhoppningsvis!) vinterväder och snö, så det får bli våra utgångspunkter istället!

Ja, jag lär återkomma. Men tills dess kan jag lämna er med den här videon den ungerska läraren har snickrat ihop: HÄR. Enjoy!


Inga kommentarer: