tisdag 9 maj 2017

Helsingfors

Livet snurrar på, och det slog mig plötsligt att jag aldrig bloggade om min helg i Helsingfors. Det var två jätteroliga dagar! På förhand tänkte jag att det nog blir lite skumt att sova ensam på hotell när jag annars mest rör mig i flock - åtminstone över natten. Men hallå, det var ju hur mysigt som helst! Sitta fullständigt ostörd i en hotellsäng och dricka te, äta chips och se på Skam efter en innehållsrik dag, what's not to like..? 


Orsaken till min utflykt var alltså modersmålslärarföreningens 60-årsjubileum som firades med föreläsningar om läs- och skrivpedagogik och sedan teaterbesök på kvällen. Jag tvekade lite eftersom jag ju faktiskt bara undervisar engelska nu, men så småningom vill jag ju faktiskt tillbaka till mitt första undervisningsämne också, så det är lika bra att hålla sig lite á jour. Bra val - klappar mig själv på axeln för det! Jag fick höra en hel del intressant, det var kul att se hur det ser ut i Norsen (fin skola!) och på det god mat. Och på kvällen alltså Tove på Svenska teatern, som jag ju faktiskt redan har skrivit om, även om det var kort.


Jubileet/fortbildningen var bara på lördag, men jag hade bokat tåg först till söndag kväll för att hinna ha en ledig dag i Helsingfors också. På förhand hade jag tänkt mig en lång, skön promenad i vårsol på söndagsförmiddagen. Ha! Regnet och haglet på lördagen hade visserligen förvarnat mig, men det var ännu värre när jag gick ner till frukost på söndagsmorgonen! Inte direkt så att det lockade med promenad... Istället åt jag långsam frukost (bodde budget, så frukosten var inte überlyxig, men ändå helt bra), tog en varm dusch och bestämde mig sedan för att gå till Ateneum, som ju praktiskt nog var bara ett kvarter ifrån mitt hotell.


Jag har aldrig varit där förr och är jätteglad att jag gick! Det finns tillfällen då man ska gå på konstmuseum och tillfällen när man ska springa så snabbt som möjligt åt motsatt håll - här har jag ett exempel på det senare... Men den här gången var jag utvilad och avslappnad efter en vilsam natt, en lång frukost och en varm dusch. Dessutom hade jag letts in på precis rätt spår av att se pjäsen om (bildkonstnären!) Tove Jansson kvällen innan, så jag har nog aldrig varit så mottaglig för finländsk Stor Konst som jag var den söndagsförmiddagen. När jag steg in i det första rummet och stod framför klassikerna av Edelfelt, Gallen-Kallela och Simberg blev jag rörd och nästan tårögd framför inte bara en, utan många av tavlorna... det var fint. Och inte helt lätt att upprepa på beställning.


Men jag skulle faktiskt vara social också och hade stämt träff med Erika. Det var kul att träffas, för det är länge sen sist! Vi snubblade på en scoutmarsch och förundrades över hur militäriskt disciplinerat vissa kårer marscherade - de scouter eller före detta scouter som vi känner (eller i mitt fall, är gift med) är långtifrån militäriska, utan kanske mer scouttypen som sitter under ett vindskydd och äter chokladpudding. Bör dock sägas att det verkade vara väldigt stor skillnad på kårerna...

Sedan gick vi till Akademen, vilket oundvikligen är ett helt projekt när vi går tillsammans. Så roligt att ha gott om tid att botanisera bland böckerna och dessutom tillsammans med en levande bank av boktips! Sist och slutligen köpte jag bara en bok, men jag har sparat många fler i min mentala läslista.


En av fördelarna med en egen Helsingforsguide är att hon vet om pärlor jag inte hört talas om - så att vi till exempel kunde äta pizza högst uppe i Kampen. Pizzorna  var goda och utsikten var fenomenal! Tja, sedan återstod inte så mycket annat än att hämta mina väskor och gå till tåget. Hela vägen hem tog jag ut det sista av friheten och ledigheten genom att sträckläsa 2/3 av en bok utan att någon ville mig något. Det känns nästan lite osannolikt att jag var borta en enda natt, för det hade rymts så mycket på de där två dagarna!


(Och kan inte låta bli att tillägga - hur smidigt är det inte att ta sig till Helsingfors med tåg numera? Tre och en halv timme är ju ingenting! Billigt har det också blivit. Eller kanske inte billigt, men betydligt billigare än senast jag åkte tåg i Finland. Positivt överraskad.)

Inga kommentarer: