söndag 9 oktober 2016

Back in Bremen...


 ...om än inte i den fysiska världen. Jag tänkte fortsätta med att beta av det lilla jag ännu har obloggat av Bremenresan! Här bloggade jag om första delen av vår sista dag i Bremen.


I närheten av Bremens centrum delar floden Weser på sig i två delar, så att marken i mitten bildar en långsmal spets i mitten. (Så här.) Jag hade för mig att det var en liten, smal ö, men när jag kollade kartan visade det sig att det inte alls stämde. Det bästa med Bremen var att det är en så rolig promenadstad, så vi tänkte avsluta resan som vi börjat - med ännu mera promenader. Den här gången ville vi gå åt ett håll vi ännu hade helt opromenerat och gick ut på den smala spetsen i Weser. Riktigt trevligt, tätt med bostadshus. Mycket flodutsikt där!


Jag upptäckte en läsare och blev imponerade av hennes val av läsplats. Och då tyckte mamma att jag läste på konstiga ställen när jag var liten. Vi måste zooma in... titta!


Kolla! Väskan säkrad på stolpen, skorna i tryggt förvar på marken och foten som ett säkerhetslås runt staketet. Utstuderat. Och nej, det finns inget osynligt promenadstråk nedanför, utan det är verkligen rakt ner i floden som gäller om hon tappar balansen. Coolt!


Kanske hon tagit texten på motsatta sidan av Weser för bokstavligt? Don't believe what they tell you about gravity.


Vi hittade en utomordentligt dyster jättekloss som vi sa att ser ut precis som en väldigt, väldigt administrativ byggnad. När vi gick förbi läste vi på en skylt att det var just vad den var. Stadshus eller något liknande, minns inte. Men eftersom det ändå är Bremen så piggades den upp av en färgglad mural nedanför! Och - aber natürlich - gatumusikanterna...


Annars tyckte vi att Bremen påminde om Åbo på väldigt många sätt. Kanske därför vi trivdes så bra? Alla andra Åbofantaster: Kisa med ögonen lite, är det inte tänkbart att jag står där på typ Kvarnbron med Mikaelskyrkan i bakgrunden? Aura å har kanske blivit lite bredare, men ändå... Åbo har visserligen varken något medeltida Schnoor eller något hipster-Viertel, men annars kändes det lite som om Bremen kunde ha varit Åbos syskonsjäl. Ni vet. Nånting var det.


Efter det här hade vi tänkte gå ut och äta fint för att fira vår sista kväll i Bremen, men när det började bli dags var vi egentligen inte särskilt upplagda för det. Josef hade börjat tröttna på att hänga med tyst och snällt, vi var själva ganska trötta och inte ens särskilt hungriga. Istället fick det bli så oglammigt som att jag hämtade mat från Subway, Matias från McD och Josef fick en uppvärmd barnmatsburk på hotellrummet. Ingen finmiddag, men alldeles lagom just då! Sedan återstår ännu en sista promenad innan vi avslutade resan för denna gång... Stay tuned!

4 kommentarer:

Marias Memoarer sa...

Ojdå, vilken vågad läsplats, jag hade aldrig vågat! :) Och jo, på något sätt kanske det påminner lite grann om åbo :)

MSH sa...

Samma här, jag var väldigt imponerad av henne! Läsning som extremsport. ;)

Sara sa...

Vilken läsplats! Och jo, jag som inte är så jättebekant med Åbo kan bra tänka mig att du befann dig vid Aura å på bilden ;) hehe. jag har faktiskt aldrig varit till Bremen annat än till flygfältet! Fy på mig. Inser att vi borde ta en dagstripp dit (också) nästa gång vi är i Tyskland. Bremen är ju bara typ 1,5 timme max med bil från Münster.

Mia sa...

Avstånden i Centraleuropa är verkligen något annat än i Finland! Kan rekommendera Bremen - det är ju inte en stad med en massa "must sees", men både Schnoor och Das Viertel var jättetrevliga att promenera runt i!