torsdag 14 juli 2016

Vad jag ville, hur det blev

Det är mitt i juli, jordgubbarna mognar och det är nästan lika länge till skolstart som det är från skolavslutning. Passar det inte alldeles utmärkt med en utbildning/karriär/jobb-lista just nu då? Den här norpade jag från Onekligen, vet inte om det är där den uppstått.

Vad ville du bli när du var liten?
Jag ville bli lärare, bibliotekarie eller skådespelare. I ett skede jobbade jag faktiskt som lärare med bl.a. dramaundervisning och uppgifter på skolbibban och då tyckte jag verkligen att jag hade gjort mitt elvaåriga jag rättvisa! Nu jobbar jag ju fortfarande som lärare, och då ingår väl alltid en liten aning skådespeleri, så skulle jag bara få jobba lite i skolbibban skulle jag vara utomordentligt nöjd nu också.

(Vad jag ville bli när jag var riktigt liten minns jag inte, men jag tror jag utgick från att jag skulle bli mjölkbonde.)

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Fortfarande lärare, men jag tänkte mig nog klasslärare. Är nog bra att det inte blev så! Har nog med att hålla reda på blöta barnvantar och sånt här hemma.

Gick du någon nishad gymnasielinje?
Alltså, det fanns ju inte. Men jag läste både tyska och franska och så mycket historia och religion det gick att välja.

Vad hade du för betyg?
Höjdpunkten var idel nior (utom i textilslöjd och jumppa) på sjuan! Efter det kan vi väl säga att det blev lite mer varierat...

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Det här låter nästan lite fånigt, men jag har alltid tyckt väldigt bra om engelska och modde... Och tänka sig, vilka ämnen blev jag lärare i..? Jag är tydligen lite förutsägbar. Teckning var också en favorit. På gymnasiet tyckte jag om franska.

Sämsta ämnen... jag vet faktiskt inte, för det har varierat enligt årskurs och lärare. Kanske finska då, det var så väldigt teoretiskt, och jag blev aldrig bra på det. De andra språken jag läst har alla varit lite mer inriktade på kommunikation snarare än fem miljoner suffix. Men jag kan inte säga att jag avskydde det. Och jag var en baddare på de där suffixen ett tag när jag slutade gymnasiet. Fast jag inte riktigt klarade av att fråga busschauffören vart bussen gick när jag flyttade till Åbo.

Utbildade du dig efter gymnasiet?
Oh ja, något av det roligaste jag gjort! Litteraturvetenskap, svenska, engelska, pedagogik, informationsförvaltning och diverse strökurser. Skulle jag inte ha känt att det var dags att liksom gå vidare i livet hade jag gärna fortsatt med historia, kvinnovetenskap och kanske ett par språk till. Landade på ungefär 100 studieveckor mer än jag hade behövt för min magistersexamen bara för att det var så kul. Undrar om man ens får göra så nuförtiden?

Vilket var ditt allra första jobb?
Antagligen att hjälpa till med jordbruket hemma, och säkert att klippa gräs vid Zion.

Vad har du mer haft för yrken?
Räknar vi bort sommarjobb blir det mest lärarjobb kvar, men jag kan åtminstone räkna in ungdomssekreterare, språkgranskare och hemmamamma.

När hamnade du i den banan du är i idag?
Ehm... det beror på hur snävt vi räknar "banan". Lärare var ju tydligen oundvikligt, men att jag blev ämneslärare istället för klasslärare beror nog mest på att jag ville flytta längre bort än Vasa efter gymnasiet. Åbo gillade jag, och så tog jag det intressantaste ämnet jag hittade där, vilket råkade vara litteraturvetenskap. Där trivdes jag så pass bra att jag blev mest lättad när jag inte kom in på klasslärarutbildningen efter mitt "mellanår" i Åbo. Och så stannade jag i Åbo i sex år och blev ämneslärare istället, hej hopp!

Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?
Finns ingen avgörande stund, men jag tänker att det jobbiga året när jag jobbade som inhoppare i olika skolor i nästan ett helt läsår förankrade mig i lärarrollen. Jag fick (läs: blev tvungen att) dyka in i olika ämnen, olika åldrar, olika typer av skolor - och det gjorde att jag landade i vilken typ av lärare jag är, oavsett om jag håller en universitetskurs i engelska eller har matte för tvåor. Och jag tyckte fortfarande om att vara lärare, även om det var ett så konstigt, hoppigt år att jag höll på att bli ett nervvrak i maj.

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Nu är det ju så att högstadieelever inte är världsbäst på att lovorda sina lärare, men jag har faktiskt fått höra typ att jag är bra på att förklara saker. Och det är ju en fördel för en lärare kan man ju säga.

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Det börjar kännas som en arbetsintervju, det här! Bara att hänvisa hit nästa gång jag söker ett jobb... Den egenskap jag helst skulle bli av med är att mitt skyddande skal blir så mycket tunnare när jag är trött och stressad. När jag är utvilad och nöjd med livet låter jag struntsaker rinna av mig, jag har tålamod med fånerier och kan säga till på skarpen på ett fullständigt ändamålsenligt sätt. När jag är trött och stressad - not so much. Då går allt negativt rakt in och gör att jag reagerar så mycket barnsligare än jag vill. Så det, och kanske min förmåga att skapa osorterade pappershögar!

Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?
- Inledde min lärarkarriär med att undervisa i akademiskt skrivande innan jag ens hade avslutat min gradu. Kan dessutom vara ett av världens mest otacksamma ämnen att undervisa, fastän jag själv råkar tycka att det är hyfsat intressant!
- Hållit historia på gymnasiet med bara ett par grundkurser historia i bagaget. Puh - intensivt!
- Hållit ut under flera år av snuttjobb, inhopp och typ tre deltidsanställningar samtidigt. Hey, jag är fortfarande lärare och har numera ett stadigt jobb! Bara det, alltså.

Vad går ditt jobb ut på mest?
Uppfostra, lära ut saker och vara människa i största allmänhet. Det känns som en skönt enkel dag när jag mest får koncentrera mig på att lära folk engelska. Det känns som en lyckad dag när jag varit en bra medmänniska OCH lärt någon skillnaden mellan beautiful och beautifully. Uppfostringsbiten älskar jag inte, men jag får tugga i mig den också, helt enkelt.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
Jag är fortfarande lockad av det där med bibliotek... mest för att jag blir så glad av bibliotek. Eller jobba i butik. I nåt skede tyckte jag det skulle vara kul att jobba på Handelsboden i Lillby och det tycker jag nog fortfarande, när jag tänker efter. Eller reseledare! Men mest i en utopisk fantasivärld, inte den verkliga världen där jag faktiskt har tre barn (och en man) som kanske helst har sin mamma (eller fru) i samma land.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Bokförare eller något annat som kräver full koll på detaljer. Jag tror jag skulle göra många misstag. Ont i ryggen skulle jag nog också få.

Vad gör du om fem år?
Jag är lärare. Exakt var vet jag inte, men det bekymrar mig inte heller. Jag hoppas i alla fall att jag vid det laget kommit så långt att jag inte räknar en ettårig anställning som en stor lyx.

Vad gör du när du är 60 år?
Jag misstänker att jag fortfarande är lärare - men bara om jag fortfarande gillar det! Om jag blir sur och grinig mellan september och maj hoppas jag verkligen jag förstår att byta bana till något som får mig glad och snäll igen. Vem vet! Kanske jag i något skede har nappat på en förbipasserande möjlighet och gör något helt oanat..?

Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?
Mia. Kan allt.
(Haha.)

Inga kommentarer: