torsdag 10 mars 2016

Favorit i repris - Teknikens hus i Luleå


Innan vi åkte till Sverige på sportlovet visste vi att det fanns en punkt på önskelistan som vi inte kunde missa. Ända sedan vi var till Teknikens hus i Luleå på höstlovet för ett och ett halvt år sedan har barnen pratat exalterat om hur roligt det var, och nu inför det här lovet var det liksom aldrig någon diskussion, utan de talade helt enkelt förväntansfullt om hur roligt det skulle bli med Teknikens hus ända tills vi alla tog för givet att vi skulle till Teknikens hus. Gott så! Värre måsten kan man ha.


Det var en fantastiskt vacker vinterdag och nästan synd att planera in en inomhusaktivitet, men vi passade ändå på redan första dagen på plats - det gick liksom inte att spara till slutet av resan ifall något oväntat skulle ha dykt upp/någon skulle ha blivit sjuk/Teknikens hus skulle ha hållit stängt på grund av förrymda legorobotar eller kraschad meteorit på taket. Lyckligtvis visade det sig att det fanns fler vackra vinterdagar att ta av!


Gruvbolaget LKAB och SSAB (Svenskt stål AB) är två av aktörerna bakom Teknikens hus, och det märks bland annat på att man får testa på att borra i berg och åka på en låtsastur ner i en gruva och sånt. Fascinerande, tyckte jag i alla fall...


I Lego Mindstorms-rummet var det inte helt fel med en pappa som kan lite om programmering... 


Den här gången var nyhetens behag inte lika stort som första gången (för oss vuxna - barnen verkade precis lika upprymda som sist), men jag tyckte ändå att det hela tiden fanns ngåot nytt att upptäcka och prova på. Att miljön, med bland annat det stora jordklotet i mitten, är rolig och spännande skadar ju inte heller! Att det blir fler besök är det absolut ingen tvekan om.


För barn i vissa åldrar (även för en nästan-sexåring!) var det allra roligast att det fanns sand och vatten att leka med - förstås. Konstigt nog var det ingen som blev alltför blöt, hur det nu kan ha gått till..? Josef sov förresten bort nästan hela museibesöket i sin vagn, precis som förra gången. Då var han bara en månad gammal (!), men att det faktiskt fungerade att lägga honom i vagnen och låta honom sova ett par timmar i den här åldern också var högt över förväntan! Väldigt behändigt... men nästa gång gissar jag att vi får låta honom plaska loss helt enkelt!


En av mina favoritbilder från dagen är Edvin i miniatyrsoffan - det var han själv som lade sig i den och beställde bild. Av någon anledning brukar jag tänka på min faffa Gunnar när Edvin har den där kluriga minen - jag vet inte om det faktiskt är något i ansiktsdragen som påminner eller om det helt enkelt är den finurliga uppsynen som gör det. Något i utstrålningen har de i alla fall gemensamt!


Och till sist, hela familjen på mycket tillfällig display på väggen. Selfiebåset måste förstås också testas - ni vet, Facebook finns i Luleå och måste förstås synas på Teknikens hus... (Facebooks första serverhall utanför USA alltså, läs mer här den som vill...) En superb start på sportlovet!


Inga kommentarer: