söndag 2 januari 2011

This is 2010

Året är nytt och det börjar vara dags för årets mesta ego-inlägg. Lite tidigare än fjolårets, som jag skrev i februari...

Januari

När det blev 2010 hade jag mer än två månader kvar att vänta på nya lilla babyn, men min mage hade redan antagit imponerande proportioner. Jag slutade småningom jobba, inte så mycket för att jag ville bli mammaledig utan för att jobben sinade och det inte var läge att aktivt söka jobb just då. Våra vänner i Esse fick en liten Kristina. Det var kallt, det var snöigt, det var vackert. Jag skottade ytterst lite snö.Februari

Februari fortsatte ungefär som januari hade börjat. Det var fortfarande kallt, snöigt och vackert. Min mage antog ännu mer imponerande proportioner. Jag blev mammaledig på riktigt. Vi var förkylda i stort sett hela februari. Jag skottade fortfarande ytterst lite snö.Mars
Det blev mars och det blev sportlov. Jag blev otålig och skulle helst ha hoppat på ett flyg vart som helst. Någon semester blev det inte det sportlovet, men det (eller den) som hände oss den sportlovstorsdagen toppar det mesta. Världens bästa Edvin Per Natanael föddes, fem dagar före beräknat datum, mitt i yrande snöstorm. Arvid blev en stolt storebror och familjen ägnade resten av månaden åt att komma underfund med varandra.


April
Med april kom våren och vår tillvaro blev lite friare när vi kunde vara ute mera. Edvin visade sig vara en glad prick och Arvid började uppmärksamma honom mer och mer. På påsken fick vi för första gången klä ut Arvid till påskhäxa. På påskdagen fick vi också vara med om Kristinas dop - som faddrar (eller officiellt dopvittnen). Ett hedersuppdrag!


Maj
När våren kom, kom den med besked! På en gång blev det varmt, grönt och blåsippor i alla diken. Arvid kunde börja använda sin springcykel utomhus och hittade snabbt balansen. För första gången fick Arvid åka på utflykt utan oss, med de andra parkbarnen. Succé! Söndagen den 16 maj var Edvins barnvälsignelse i Betania, och vi var stolta som tuppar över våra barn.Juni
Syster Amanda och kusin Sandra blev studenter, syster Jenny blev sjukskötare/hälsovårdare. Grattis! De firades, liksom bästa Arvid som fyllde tre år. I radhusområdet hände det också saker. Grannen som hållit på att kapa vår katt flyttade bort och det blev trevligt att vara kattägare igen. En solig dag när vi åt lunch på terrassen kom biffiga maskiner och började fälla träd. Vissa föll hit, andra föll dit och en del föll rakt på våra nya vinbärsbuskar. Äta på solig terrass var en favorit hela sommaren! Månaden avslutades med en möhippa i fantasy-anda, en passande upptakt till de två följande månadernas kavalkad av roliga händelser.

Juli
Vilket dilemma att välja en bild för den här månaden, som var späckad av roligheter! Det började med ett roligt amerikanskt-finländskt bröllop och fortsatte med en ganska spontan semester i Stockholm. Vi fyndade båtbiljetter, hyrde ett rum i studentkorridor och så roade vi oss från början till slut i några dagar. Parkteater, god mat, stadsliv, strandliv, museum, Gröna Lund och Mulle Mecks park... När vi kom hem blev det möhippa igen, för syster Hanna skulle ju giftas bort! De amerikanska cykelresenärerna Tara och Tyler bodde i en husvagn på vår bakgård några dagar, en spännande bekantskap! Annat på gång var sommarteater i Purmo, Salem al Fakir på After Eight, Jakob halvmarathon (för Matias, inte mig!) och bröllopsförberedelser. Och det blev ett fint bröllop för Hanna och Andreas!

Augusti
Augusti fortsatte i samma tempo som juli. Vi började med en utflykt till Ähtäri djurpark tillsammans med vännerna från Vasa. Bevisligen behöver inte sammanlagt fyra barn under fem år betyda att man inte kan simma och äta kebab på en strand i Kuortane efter läggdags... Sedan tog vi svärföräldrarnas husvagn till Humle för en hel festivalhelg. Go Humlefestivalen! Matias sommarlov tog slut, Jenny flyttade till Malmö, Amanda flyttade till Jakobstad och jag gick en teologikurs på Öppna uni, började skriva för Missionsstandaret, gick på klassträff i Purmo och så - en av årets höjdpunkter - stack vi iväg på U2-konsert i Helsingfors.

September
Hösten kom och vardagstempot infann sig igen. Arvid började i dagklubben två dagar i veckan och stortrivdes direkt. Jag kokade äppelmos och provade på livet som gräsänka när Matias var en vecka på lödkurs i Stockholm.


Oktober
Oktober var månaden jag fyllde 30, men det kändes inte så mycket eftersom jag känt mig som 30 ända sedan jag fick två barn. Edvin fick tänder, ställde sig upp med stöd och började krypa. Vi gladdes åt att få hälsa på Jenny i Malmö (inklusive en tur till Köpenhamn), en resa som blev höstens definitiva höjdare.


November
Helst plötsligt blev det vinter! Inte mig emot, vinter är roligt och den här vintern njuter jag av att få (!) skotta snö. Tillvaron med två barn kändes ofta som att sitta i en tvättmaskin som snurrar väldigt fort.

December
I år firade vi julen grundligt; Arvid lyckades tjata fram lite julpynt varje dag, tills allt var framme i god tid. Arvid var tomte i sitt första luciatåg med dagklubben och Edvin tuggade på allt det roliga julpyntet. Arvids fascination för bokstäver växte lavinartat, och när han fick magnetsiffror i julklapp blev siffror också intressanta. En seg förkylning gjorde att det blev ganska mycket innesittande i början av månaden, men den gav sig till sist. Jag fick jobba några dagar strax före jul på mitt gamla högstadium, vilket var överraskande roligt. Julen var härlig med glada ungar och mycket tid för båda familjerna. Mellandagarna var lite onödigt lugna på grund av en magsjukesläng, men ändå ganska harmoniska. Året avslutades med att min yngsta lillebror blev myndig - nu är alla mina syskon vuxna! Mer eller mindre.

3 kommentarer:

My sa...

Kul att läsa om ert år! :)

Hoppas vi får tillfälle att träffas senare nu i år! Ha det bra! :)

Katarina sa...

Vilken kul sammanfattning!

MalinJohanna sa...

Roligt att läsa, men nu har jag ju dryft efter er redan. Kramis!