fredag 12 januari 2024

Montserrat

 
Nämen, om vi skulle se tillbaka på november, när solen sken från en klarblå himmel och det ibland blev så varmt att jag fick dra av mig jackan och känna den milda vinden fläkta mot mina bara armar?

Ja precis. Det är alltså november i Barcelona jag tänker på, inte november i Finland. Jag var alltså på en veckas kurs inom ramarna för ett Erasmus+-projekt tillsammans med två kollegor, men vi startade med en ledig söndag. Perfekt att ha lite ledig tid för att upptäcka! Min vana trogen finkammade jag nätet för att hitta tips på utflykter, kuriosa och spännande sevärdheter under veckorna innan vi åkte - jag lovar att jag försökte lägga band på mig för att inte skrämma bort mitt resesällskap... När jag befinner mig i min vanliga vardag är mitt tempo relativt sävligt när jag är ledig, men något händer när jag är på resande fot och jag speedar upp i ren och skär förtjusning och upptäckarglädje. Det brukar oftast följas av en förlamande trötthet som slår till när jag kommit innanför dörren hemma och släppt ner kappsäcken på hallgolvet, men det är det värt. 


Montserrat var ett tips jag återkom till gång på gång och inte riktigt kunde släppa. Visserligen innebar det en timme eller så på ett långsamt lokaltåg, men bilderna verkade för spännande för att strunta i. Montserrat är ett benediktinerkloster uppe på en bergssida med svindlande utsikt, omgivet av ett nästan overkligt månlandskap av berg och klippformationer. Sände ut trevare och lyckades sälja in idén till mitt resesällskap, så jag fick till och med sällskap på dagsturen. Trevligt, särskilt eftersom det var första "riktiga" dagen på vår gemensamma resa, så det var fint att kunna umgås och göra något tillsammans. Nu har jag ju haft förmånen att resa med ganska många olika kollegor, både med och utan elever, och är övertygad om att det inte finns nåt bättre sätt att bonda med sitt arbetslag än att resa med dem! Lättare sagt än gjort för de flesta arbetsplatser, inser jag ju... 

För att ta sig upp till Montserrat kan man stiga av tåget vid "Aeri de Montserrat" och stiga ombord på en kanariegul liten burk som tar dig uppför bergssidan på en onekligen ganska svajande kabel. Måste väl medge att mina kollegor (som ingendera älskar höjder) kanske hade uppskattat mer att åka vidare till "Monistrol de Montserrat", därifrån det istället går att ta en lite mer jordnära bergbana istället. Men de klarade den svindlande färden med den äran! Själv njöt jag av den stillsamma flygturen med vyer över mäktiga berg och dalar. 


Väl framme fann vi klostret Montserrat, med ett litet torg framför som var späckat av folk. Det var förstås söndag, och säkert också någon slags fiesta eftersom vi lite senare också såg någon slags procession, men kanonsaluter och allt. Vet tyvärr inte riktigt vad som firades! 


I våra biljetter ingick, förutom tåget, linbanan och ett par bergbanor, också en utställning om klostret. Vi gick in i utställningen som berättade om platsen och det var riktigt fint - det mest berörande var ett rum där en video med Montserrats gosskör spelades upp på den ena väggen, tillsammans med filmer från området. Det var vackert!

Efter att ha strosat runt och tittat på folk och känt på stämningen lite till ville jag själv vidare uppåt med bergbanan Funicular de Sant Joan, som kunde ta en vidare upp på bergskrönet. Mitt sällskap ville gärna hålla fötterna på fast mark nu och valde istället att gå runt på söndagsmarknaden utanför klostret. Bergbanan som gick nästan rakt upp var en spännande upplevelse - när jag efteråt försökte förklara att det faktiskt inte alls kändes läskigt ändå vet jag inte riktigt om det hjälpte att jag förklarade det som en buss som man hade tippat snett och satt in olika nivåer i... Det kändes alltså ingen lutning för den som var inne i "vagnen" (- Kabinen? Hytten? Fordonet?) 


Wow! Jag är så oerhört glad att jag åkte upp, för det blev en av höjdpunkterna på hela resan! För det första lyste solen där - själva klostret och byn runtomkring låg i skuggan av berget jag just hade åkt bergbana uppför, så det var faktiskt riktigt kyligt där nere, vilket vi nog hade underskattat när vi valde kläder på morgonen... Uppe på berget låg solen däremot på, och jag lät axlarna slappna av, vände ansiktet mot solen och bara njöt. Där uppe finns miltals med vandringsleder åt olika håll och min drömdag hade nog varit att ha matsäck i ryggsäcken, gott om tid och bara kunna sträcka ut benen och gå så långt jag orkar åt något håll. Nu fick jag nöja mig med att gå en bit - jag har absolut ingenting emot att göra sånt på egen hand, men blir lätt stressad av att veta att någon väntar på mig under tiden, även om de antagligen var fullt sysselsatta och inte alls led av att fördriva tiden nere på marknaden... 


Landskapet var fantastiskt. Tog andan ur mig. Lät sinnena vila och fantasin flyga iväg. 

Att ha sett landskapet kring Montserrat gör också att jag förstår Barcelonas speciella arkitektur så mycket bättre - jag vet att Gaudí inspirerades av naturen, men nu har jag upplevt just den natur som inspirerade bland annat Sagrada Família - och då kan jag se och ta in byggnaderna med helt andra ögon.


Fantastiskt. Sa jag det redan?


Med mera tid hade det också funnits annat att göra, även utan den långvandring som jag fortfarande känner att drar i mina fötter. Man kunde också ha vandrat lite neråt, till Santa Cova. Legenden säger att två herdebarn fick en himmelsk uppenbarelser för lite drygt tusen år sedan, och när de återvände med sina föräldrar hittade de en Madonna-ikon i en grotta - La Moreneta. När den skulle bäras nerför berget av en procession blev den så tung att den inte gick att bära, och det fick bli ett tecken på att den inte fick föras bort från berget - och där finns den fortfarande. Numera finns den inne i klosterkyrkan, men vi gick inte in dit heller. Jag känner att jag inte blev riktigt färdig med Montserrat på bara en gång!


Så småningom hade jag inte samvete att gå runt uppe i solen uppe på berget medan mitt sällskap gick nere i skuggan och frös, så jag sökte mig tillbaka till bergbanan för åka ner till den kyligare sidan av berget. Jag hittade mitt lilla gäng och vi satte oss på ett fullsatt café och åt (i ärlighetens namn ganska trista) smörgåsar innan vi började resan tillbaka in till Barcelona - linbana ner och tåg tillbaka igen. 

Tack Montserrat, för en minnesvärd söndag!


Och sen var vi hemma på vår gata i stan... på bilden nedan! Hjärta hjärta. Vi hann ta det lugnt en stund i lägenheten vi hyrde innan det var dags att gå ut och hitta oss middag. Vi gick bara tvärs över gatan till en restaurang vi såg från fönstret, men det var kanske inte den bästa idén - uteserveringen såg visserligen trevlig ut, men både interiören och maten var nog lite suspekt... Nåja, det var en bisak efter en strålande dag! 

Inga kommentarer: