torsdag 28 december 2017

Julklappslekar

Nu är ju julen över, men för kommande jular - eller den som vill fira lite mera - tänkte jag skriva ner två eminenta julklappslekar som Ylva har importerat direkt från Norrland. Den första leken lekte vi första gången ifjol istället för att ge julklappar till de vuxna i sällskapet, och det tyckte vi var en sådan succé att vi fortsatte i år. Den andra är betydligt snabbare och enklare, funkar bra som juligt tidsfördriv i väntan på tomten. Eller maten. Eller för att avleda rastlösa jullovslediga barn!


Stora julklappsleken
1. Alla som deltar förbereder sig genom att köpa tre julklappar för totalt 10 euro. De tio eurona kan fördelas jämnt eller ojämnt - det gör inget att vissa julklappar är bättre än de andra, det blir nästan roligare så! Jag har också läst om en variant där deltagarna måste hitta alla tre julklappar hemma alternativt på loppis, och det är ju också en fin och lite mer miljövänlig version. Vi körde dock den helt vanliga köpesvarianten. Det enda som behövs utöver julklapparna är två vanliga tärningar.
2. Första rundan: Deltagarna slår i tur och ordning med tärningarna. Den som får en etta eller en sexa får ta ett paket ur julklappshögen. Den som får en dubbel-etta eller en dubbel-sexa får ta två paket. Första rundan är slut när klapparna är utdelade.
3. Öppna julklapparna och ta en runda där alla visar upp vad man fått.
4. Andra rundan: Ställ en timer på t.ex. 20 minuter och lägg undan den så ingen ser hur mycket tid det är kvar.
5. Fortsätt kasta med tärningarna enligt samma princip: Den som får en etta eller sexa får knycka en julklapp (av valfri motspelare) och den som får en dubbel-etta eller dubbel-sexa får ta två stycken. Det är här spelet blir riktigt kul, för även de mest sansade deltagare roffar åt sig utan skam i kroppen efter en stund! Det kan också vända väldigt snabbt så att den som haft en hel hög med julklappar plötsligt sitter där med ett litet paket knäckebröd.
6. När tiden är ute tar spelet slut och alla får behålla de julklappar de har just då.
7. Om någon deltagare är helt utan paket får hen välja att knycka vilket paket som helst av vilken medspelare som helst. Ingen blir alltså helt utan.


Lilla julklappsleken
1. Det behövs en tomteluva, två grytvantar (eller andra stora handskar) och en välpaketerad julklapp. Den får gärna vara paketerad i flera lager papper, lådor och med snören - annars tar spelet slut väldigt snabbt! Innehållet kan förstås varieras beroende på deltagarna, men eftersom vi spelade det här med barnen hade vi en förpackning med chokladjulkulor som räckte till alla.
2. Den som börjar lägger tomteluvan på huvudet och grytvantarna på tassarna och försöker öppna paketet.
3. Under tiden kastar näste person i tur tärningarna. När hen får samma antal prickar på båda tärningarna går turen vidare till den personen, som snabbt ska sätta luvan på huvudet, grytvantarna på händerna och fortsätta att öppna paketet.
4. Den som lyckas komma fram till innehållet under sin tur vinner! Här gjorde vi så att vinnaren vann äran att bjuda resten av sällskapet på chokladbollarna, men har man lite äldre deltagare går det förstås att bestämma att the winner takes it all...

2 kommentarer:

Marias Memoarer sa...

vilken rolig idé med julklappslekar :)

Mia sa...

Ja, speciellt den "stora" är rolig! Alla gick så helt och hållet upp i den... ;)