måndag 11 december 2017

Finland 100

Vilken vecka det var förra veckan! Att Finland fyller 100 år har nog ingen i den här delen av världen missat, men alla våra försänkningar i skolvärlden gjorde att det här jubileet verkligen firades grundligt här. Jag gick i högklackat tre dagar i sträck, bara en sån sak! 

Vi inledde veckan med Arvid och Edvins kombinerade skoljulfest och självständighetsfest på måndagen, fortsatte med firande på våra respektive skolor/dagis på tisdagen och till sist avrundade Arvid och jag med självständighetsbal på Campus allegro på själva jubileumsdagen. Puh! Jag är ingen stor vän av att klä upp mig överdrivet ofta, men det var verkligen fina fester. 

Är så imponerad av vår skoldag på tisdagen - vi firade hela skoldagen med filmvisning, högtidlig festmiddag och konsert - det var så fint ordnat alltihopa, verkligen en skoldag att minnas länge. Vi började med att se filmen Framom främsta linjen, som berättar om det finlandssvenska infanteriregementet IR61 under fortsättningskriget. Även om jag har sett filmen en gång när den var ganska ny för drygt tio år sen kändes det bra att se den igen just nu - vare sig vi vill eller inte är kriget en stor pusselbit i vår historia och vi kan inte låta bli att på något sätt förhålla oss till det. Jag tycker det är en oerhört intressant diskussion som blossat upp här och där i samband med självständighetsfirandet, nämligen den om vad vi firar när vi firar Finland och vilken stor roll kriget får i alla högtidligheter. Det skulle jag gärna diskutera över en tekopp - men i skrift orkar jag bara inte formulera mig för tillfället. Återkommer någon gång när jobbet lämnar någon hjärnkapacitet över till fritiden!

Feststämningen förtogs för övrigt en aning av att Josef inledde veckan med ögoninflammation och avslutade den med magsjuka... men den enda dagen han faktiskt var på dagis var det självständighetsbal för småttingarna, och dessutom blev han frisk hyfsat snabbt och utan att smitta någon annan i familjen, så det får väl räknas som godkänt ändå. Sånt uppskattar vi!

Inga kommentarer: