fredag 16 september 2016

Det jag läser och det jag vill läsa

Äh, när jag nu bröt bloggtystnaden igår kan jag väl lika gärna fortsätta nu? Till exempel skulle jag kunna skriva om något annat jag också har alldeles för lite tid för just nu - nämligen böcker. Jag läser en del, men skulle gärna femdubbla min dagliga boktid. Lite hinner jag ändå klämma in på kvällen innan jag somnar - och framför allt, i bilen på väg till och från jobbet! Det är en fördel med att ha 20 km istället för 6 km, som på mitt förra jobb... Att få lite egentid med en ljudbok mellan jobb och familj är helt klart värt tiden och bränslepengarna det tar!


Jag brukar sällan ha flera böcker på gång samtidigt, men just nu har det råkat bli så. För det första håller jag fortfarande på med Tigrar i rött väder (Liza Klaussman) - den är bra, men jag kom av mig när Sophie Kinsellas ungdomsbok Var är Audrey? hoppade på mig i skolbibban en dag. Den har jag läst ut och lämnat tillbaka, därför finns den inte på bild, men jag rekommenderar den! Läser väldigt lite ungdomsböcker nu när jag inte jobbar som moddelärare, men Audrey var ett fenomenalt bra sätt att få in mig på området igen. Sympatiska karaktärer i en mysig (!) berättelse om psykisk sjukdom, allt kryddat med humor och tonårsromans. What's not to like? När jag lämnade tillbaka den råkade jag få med mig deckaren Vila i frid (Sofie Sarenbrandt). Helt bra spänningsläsning, men till och med jag - som annars brukar vara ganska lättlurad - förstod lite för snabbt vem som var mördaren.

I bilen lyssnar jag just nu på Projekt Rosie (Graeme Simsion), också i kategorin "lättsmält feelgood". Den berättas av genetikern Don Tillman, som är en utomordentligt inrutad man som visserligen inte har någon diagnos, men inte heller någon social kompetens - även om han lyckas vara väldigt sympatisk ändå. Han behöver en fru. Han gör upp en enkät för att hitta sig en fru. Det går sådär halvbra med enkäten, hur vetenskaplig den än är. Den är också rolig. Och hemtrevlig. Och det lyckliga slutet hägrar här också. Det gör ingenting!

(Oh! Det finns en uppföljare ser jag nu! The Rosie Effect!)


För att väga upp allt myspys håller jag faktiskt också på med biografin Bonhoeffer - präst, martyr, spion (Eric Metaxas). Också den väldigt bra, även om den varken är rolig eller feelgood. Däremot är det en målande och fascinerande beskrivning av Tyskland under tiden före andra världskriget (och under, förmodar jag, men så långt har jag inte hunnit ännu). Bonhoeffer var teolog, präst och uttalad Hitlermotståndare och levde i en tid när en helt galen människo- och samhällssyn sakta men säkert etablerades i Tyskland. Det är skrämmande läsning på många sätt, men också väldigt intressant.

Så småningom vill jag också hugga in i på böckerna jag klickade hem häromveckan. Jag köper väldigt lite böcker nuförtiden (bibliotek for the world!), men det händer att jag gör undantag. Tid (Alex Schulman & Sigge Eklund) har jag velat läsa sedan den kom ut, och det jag bläddrat mig fram till verkar lovande. Den andra boken är Djävulen är en lögnare (Sara Razai) - Sara var min tutor när jag började på litteraturvetenskap och en av många smarta människor som hängde där. Hon var dessutom väldigt cool, vilket bevisas av att hon numera förutom lärare och fyrabarnsmamma dessutom är författare. Kliar i fingrarna att börja läsa, men borde nog avsluta åtminstone någon av böckerna jag håller på med först...


Tja. Sen har jag också en tungt vägande (ha) bokhög från biblioteket liggande, och fortfarande en bunt kvar av böckerna jag lånade av Linda i vintras. Förutom de många egna böcker jag aldrig lyckas komma fram till eftersom jag hela tiden släpar hem nytt från bibban. Jag lär återkomma...

1 kommentar:

Ika sa...

Alltså jag är precis likadan! Drunknar snart i egna böcker för att jag hela tiden släpar hem böcker från biblioteket och dessutom får en del recensionsexemplar via jobbet.