söndag 30 november 2014

30. Kom ihåg

Sista inlägget på novemberlistan! Eller, det kunde ha varit sista inlägget om man varit mer trägen än jag har varit. Nu har jag ju en del oskrivna inlägg som jag kanske återkommer till...

Dagens kom ihåg:

- Sömn gör dig till en bättre människa.
- Ta en tupplur.
- Om du har en baby, uppfostra den till att inte vara uppe ända till småtimmarna.
- Blinka inte, för då kan du missa dagsljuset.
(Det är redan kört för idag).
- Använd reflexer. Massor av dem.
- Choklad, klementiner och te kan ibland kompensera för dagsljuset som aldrig dök upp.


(Hela novemberlistan finns här!)

lördag 29 november 2014

Mys


Med småbarn i huset och föräldrar som inte alltid är bäst i världen på att styra upp saker är det inte säkert att speciella tillfällen som lillajul blir... precis som vi skulle önska. Men ibland! Ibland blir det.

Idag har vi varit på julbasar i Betania. När vi gick sa Arvid att det (redan!) hade varit den roligaste dagen den här månaden.
Vi har städat bort det värsta stöket.
Vi har klätt lillajulgranen som pappa högg och Amanda levererade.
Vi har hittat adventsstaken och fyllt den med gröna ljus (som vi har köpt till påsk nåt år).
Vi har ätit tortillas med Amanda som dök upp lika lägligt som hon brukar. (Amanda, det gillar vi!)
Vi har väntat och väntat och väntat på lillajultomten.
Vi har hittat fyllda tomteluvor och ett par småpaket utanför ytterdörren.
Lillajultomten har analyserats och möjligen genomskådats.
Och så film, godis, brasa och levande ljus.

Ibland lyckas det! Då njuter vi.

fredag 28 november 2014

Den gamla goda tiden



Lillajul!


Här i huset är det ingen som kan missa att det är lillajul imorgon! Våra tomtar är världens finaste, men det enda jag skulle vilja klaga på är att julklapparna de delar ut ska städas bort av... mottagaren.

"Nä, vi är ju tomtar! Vi GER bara julklappar, vi ska väl inte STÄDA BORT dem heller!"

Kvällens sista, dagens bästa

Ikväll har jag träffat min nya systerson för första gången!

(Hjärta.)

Han var fin!

Och Josef verkade väldigt stor - samtidigt som jag ibland, när jag blundar, får för mig att att han fortfarande är sådär försvarslöst liten, med ben som fortfarande är hopvikta upp över magen och hud som är så mjuk att gränsen mellan huden och luften omkring är suddig.

torsdag 27 november 2014

Fotofråga

Har fått i uppdrag att göra en fotobok och insåg att vi inte har framkallat våra egna foton på... en evighet. Alltså åtminstone inte sedan vi fick barn. Knäppt! (Fast vi ÄR hyfsat duktiga med backup, så datorn FÅR krascha...) Men nu undrar jag - hur TÄNKER folk med framkallning nuförtiden? Är det bara fotoböcker som gäller, eller lever vanliga foton + fotoalbum fortfarande? Vilketdera håller bättre, vad har bättre kvalitet när jag ska bläddra och visa åt barnbarnen i en avlägsen framtid?

onsdag 26 november 2014

Novemberlistans 5, 7 och 8...

Här sitter jag som vanligt och blir snedaxlad av den hungrige gullungen i min famn, och tänker att NU kanske är en bra tidpunkt att fylla luckorna i novemberlistan... Eftersom jag känner mig ovanligt effektiv kör jag hårt och buntar ihop några inlägg i ett.

5. Hepp! Dagens boktips!

Läser som bäst Karin Erlandssons Minkriket. Jag har bara hunnit några kapitel in i handlingen, men känner redan för personerna och vill veta hur familjekrönikan utvecklar sig. Minklukten ligger tät, och jag känner hur roligt det är med en riktigt bra roman som utspelar sig i Österbotten! (Det finns förstås flera, men det är en annan historia.)

Annars har jag börjat sluka deckare, vilket jag inte kan säga att jag gjort på flera år. Är halvvägs in i Ann Cleeves Shetlandsserie och rekommenderar varmt. Den har dessutom gjort mig seriöst nyfiken på Shetlandsöarna!

7. Kolla! Så här ser jag ut idag.

Men det är inte sant, för så här såg jag ut på Fäboda i söndags. Just nu tror jag inte kameran skulle vara min vän, så jag försöker inte ens.


8. Ibland blir jag avundsjuk på…

... människor som sprudlar av idéer. Det händer att jag får snilleblixtar, men det händer inte överdrivet ofta. Och även om jag får en snilleblixt är det ännu mer sällan den går vidare från idéstadiet. Det är en egenskap jag önskar att jag hade! Kläcka roliga idéer, och dessutom ha drivet att FÖRVERKLIGA dem. Människor som gör det beundrar jag.

(Och så händer det att jag blir avundsjuk på alla som har ett snyggt, eller ens halvsnyggt, kök. Inte så att jag missunnar någon ett snyggt kök, men jag önskar att mitt kök också skulle... ja, ni vet. Blänka lite.)

(Hela novemberlistan finns här!)

26. Kolla! Här jobbar jag.

Tja, vad ska jag säga? Jag kanske kan länka till det här inlägget, helt enkelt! Mitt jobb för tillfället består av att skjutsa till dagklubben, koka bärkräm till mellis och sitta med en mysbaby i famnen och gulla med honom tills jag är alldeles sned i axlarna. Och så lite till. Och det trivs jag överraskande bra med! Det blev lite för mycket extra allt förra läsåret, och den här mammaledigheten har varit (är!) välgörande. Alla borde få vara vardagslediga en period då och då!

Sist jag jobbade, jobbade jag bland annat här:


Där trivdes jag också! Hittills i höst har jag faktiskt inte alls saknat jobbet, men nu har det börjat hända då och då att det kommer en våg av jobbpepp över mig. Inte ofta, men då och då. Inte så att jag sörjer för att jag får gå hemma och småfixa i mjukisbyxor - har inte kommit dit än! - men sådär att jag tänker att en skola också kan vara en rolig plats att hålla till på dagarna. I april och maj är Matias pappaledig, och då gissar jag att min jobbpepp kommer att vara riktigt lagom för att hugga i igen...

(Hela novemberlistan finns här!)

tisdag 25 november 2014

25. 5 grejer jag alltid har i kylskåpet

1. MJÖLK. Massor. Och den blir aldrig gammal.

2. Morötter. (Har ni också märkt att ekologiska faktiskt är godare, inte bara bättre rent teoretiskt?)

3. Ost.

4. Ägg. Vi har visst blivit storkonsumenter. Tur att det går att köpa flakvis från reko-ringen!

5. Fetaost. För man vet aldrig när man absolut vill lyxa till det med valbar paj med feta på.

(Hela novemberlistan finns här!)

måndag 24 november 2014

24. Månadens klädesplagg är givetvis…

 

Amningslinnena från H&M! Hela höstens klädesplagg, faktiskt. Jag har fyra stycken, och de är i ständig rotation. Ovanligt bra köp! (Tröjan ligger inte heller och dammar i skåpet särskilt länge i taget.)

(Hela novemberlistan finns här!)

söndag 23 november 2014

Fäboda i november


Det är inte mycket dagsljus vi har att spela med just nu, men idag hann vi ut till Fäboda innan det skymde. Lika vackert året runt, även om det ser väldigt annorlunda ut än sist vi var dit! När vi kom ut ur skogen och såg hur himlen och havet bredde ut sig... det var lika storslaget som när man stiger in i en katedral. Himlen var enorm och såg ut att vara målad i akvarell.


Fäboda verkar vara lika roligt oavsett årstid också - sanddyner går att klättra på och rutscha nerför även om det är ett lager snö över dem. Men det är tur att vi kom oss iväg när vi gjorde, för vi hann knappt äta våra klementiner och pepparkakor innan solljuset började dra sig tillbaka. När vi gick tillbaka till bilen var det halvmörkt och Edvin började tycka att det var lite kusligt.

(Desto mer poäng för att vi faktiskt hittade en geocache också - en mikrocache i novembermörker är inte illa!)


23. Hepp! Dagens måltidstips!

Det känns alltid fel att värma rester på en söndag. Älgstek på de fina glastallrikarna är söndagsmaten jag växt upp med, och det är liksom det alla söndagsluncher har att mäta sig med... ibland får vi till det och de andra gångerna steker vi korv. (Älgstek blir det mest när vi äter hos mina föräldrar - men det är ju också ett bra tips!)

Idag kommer det att bli bra! Det blir en långpanna med morot, potatis, batat, paprika, vitlök och kycklingfiléer i ugnen. På det nån creme fraiche-röra. Ett tag var det nästan vår paradrätt, men nu är det länge sen sist. Det enda som är trist med rätten är att barnen kommer att ropa BLÄ åt allt utom köttet, så jag överväger att koka lite makaroner åt dem... eller så får de skylla sig själva, helt enkelt.

(Hela novemberlistan finns här!)

22. Kolla! Här bor jag.


Här bor jag alltså. Jag har ett lite knepigt förhållande till mitt hus. Ett drygt år efter att vi flyttat in känner jag mig hemmastadd, och husets trevliga och praktiska sidor uppskattar jag mer och mer. För visst är det fint på många sätt! Ändå är det inte helt oreserverat hemma. Det var det där med de orenoverade ytorna vi aldrig hinner ta tag i och det att vi på sikt skulle behöva minst ett sovrum till - jag vet helt enkelt inte om det är vi och huset för resten av livet, eller om det här var ännu en mellanlandning. Men nu bor vi här, och vi har det riktigt bra!

(Home is where you lay your hat)

(Det här var del 22 av novemberlistan... hela finns här!)

fredag 21 november 2014

En unge till i familjen!

(...i min storfamilj alltså.)

Vi har väntat med spänning, men i förrgår kom han, min andra systerson! Hittills har jag bara sett två foton av honom, men självklart var han just så söt som vi gissade. Han är så välkommen, och vi ser väldigt mycket fram emot att träffa honom!


Samtidigt som Hanna kämpade på i Kokkola var Josef och jag på vår första tumisutflykt till Vasa. Jag skulle på ett möte, och sedan passade vi på att både gå på stan och hälsa på våra vänner i Dragnäsbäck. Kvällen innan upptäckte jag till min förvåning att jag var lite nervös över att vara på språng ensam med baby hela dagen, men det hade jag inte behövt. Förstås. Josef var för det mesta ett exemplariskt sällskap, även om han tyckte det var lite svettigt och hemskt att köpa gardinstyg på Anttila. Allra mest tyckte jag det var så fantastiskt roligt att gå runt i Vasa med vår gamla goda barnvagn igen - det kändes plötsligt som 2007, på ett bra sätt. Kanske jag borde ta med mig Josef till Vasa nån dag helt utan ärenden också, så vi kan gå runt Metviken, ut till Smulterö och längs med Strandgatan i lugn och ro..?

(Det kändes förresten extremt märkligt att köra in till Vasa nu när de har öppnat den nya vägen, har inte varit till Vasa sedan öppningen. Blev för ett ögonblick alldeles desorienterad och frågade mig exakt HUR disträ jag varit och exakt VAR jag egentligen befann mig...)

För exakt ett år sen. Åh!

 

Så mycket kvar att se i den där eviga staden. Kanske en vacker dag, en vår, något år..?



På plus och på minus

På plus:

Har just varit på mitt första pilatespass på länge - eller egentligen på mitt första ledda träningspass överhuvudtaget på länge. Så skönt! Det är intressant vilken snöbollseffekt ett bra träningspass kan ha; nu är jag superpeppad att fortsätta träna. Det hjälper förstås också att det inte var för tungt, utan alldeles lagom för mig just nu. Visserligen var det nån övning i kategorin planka som jag inte klarade, men inte mer än att jag mest blev motiverad av det. Annars var det mycket rörlighet, balans och inre muskulatur - precis det jag behöver just nu. Lite förvånad blev jag över att jag hade så mycket sämre balans än jag brukar, men det är förstås också något som försämras om man inte tränar. Men nu är jag på gång igen!

På minus:

Insåg just att jag är en vecka för sent ute med att ordna med ett Hoppets stjärna-julpaket. Så irriterande, speciellt eftersom jag började samla saker i en låda redan för en månad sedan! Sedan lämnade det som saker kan lämna ibland och jag kollade aldrig upp när sista inlämningsdag var... och det var tydligen för en vecka sen. Visst kan man betala in på ett konto också, men då är det ju bara nytta med det. Att packa en låda är både nytta och nöje...

tisdag 18 november 2014

I söndags


I söndags hade vi barnvälsignelse för Josef. Det var en enkel barnvälsignelse på söndagsgudstjänsten - enkelt och fint! På förhand kände jag mig lite stressad för att vi inte hade FÖRBERETT och PLANERAT just nånting alls själva... men Amanda läste en vacker sångtext (finns här) och vi hängde upp ballonger i serveringsrummet. Och mer än så behövdes inte. Vi fick tacka för Josef, be för honom och presentera honom för världen (eller åtminstone församlingen) - tillsammans med nästan hela våra familjer. Det var det viktiga! Tacksamheten.


Efter barnvälsignelsen fortsatte vi att fira... resten av dagen i princip. Vi fortsatte direkt från kyrkkaffet med söndagsbuffé på Uffes, och sedan med tårta på Stennabba. Tårtan var inte bara för Josef, utan den var för familjens två novemberbarn - Amanda och Hanna. De har båda två spännande planer på gång. Amanda har jobbat som en liten tok hela hösten, för i vinter ska hon resa runt i Australien i två månader. Och ändå lyckas Hanna toppa det genom att förbereda sig på att föda vilken dag som helst... det är spännande tider!



17. Hepp! Dagens tv-tips!

För tillfället känner jag mig faktiskt inte särskilt sofistikerad när det gäller tv. Jag ser Bonde söker fru (jo faktiskt) och tycker det är lite tråkigt att America's Next Top Model tog slut utan att någon ny säsong fortsatte (jo faktiskt). Men det betyder inte att jag känner något större behov av att tipsa om dem.

Det bästa som kommer på tv just nu är Downton Abbey och Amazing Race, men båda känns som så uppenbara gamla godingar att de inte heller är så mycket att tipsa om. (Men titta, för allt i världen!)

Dagens tv-tips blir istället följande manual:

1. Dra på dig dina skönaste fulmysbyxor.
2. Hitta dina varma tofflor.
3. Gör en kopp kamomillte.
4. Poppa popcorn.
5. Muta, hota eller tjata dig till en axelmassage.
(6. Att en brasa sprakar i spisen är självklart.)

...vad som visas på tv:n? Sekundärt.

(Det här var del 17 av novemberlistan... hela finns här!)

Nästan som julafton


För några år sen registrerade jag mig på Buzzador och tyckte det var lite småkul med varuprover att bjussa åt folk som ville ha. De senaste åren har jag knappt läst mejlen som kommit, och har absolut inte velat släppa in reklam för fläckborttagningsmedel på min blogg. Men... den här gången lät jag mig frestas. Och idag när det trillade in en påse full av fina pennor kändes det nästan som julafton... jag har en viss fäbless för fina pennor. Tydligen så pass att jag säljer mig för några förpackningar med ergonomiska färgpennor.

Men de verkar onekligen rejäla. Och det var dessutom dubbel uppsättning! En till mitt vänsterhänta barn och ett till mitt högerhänta. (Vad Josef vill med sina händer är det ingen som vet ännu.) Jepp, nu är jag redo för lillajul och luvorna som ska fyllas.

(Stabilo Easy Ergonomics Experts)

måndag 17 november 2014

Ska det va så ska det va

Dagens minnesvärda:

Vår första kakka-upp-på-ryggen-blöja för den här gången. Och eftersom Josef tycker att om man ska göra nåt, ska man göra det ordentligt, så körde han med varianten "ända upp i armhålan och ut längs armen ända till armbågen". More is more!

Intressant. Den versionen kan jag inte minnas att vi testat någonsin förr. Då är det skönt att vara hemma med rinnande vatten och rena kläder till hands!

söndag 16 november 2014

lördag 15 november 2014

15. 5 saker jag blir glad av i vardagen

1. Min familj
Mina barn må göra mig alldeles utmattad ibland (ganska ofta), men de gör mig också väldigt glad. Speciellt när de lär sig något nytt, är snälla mot mig eller varandra eller skrattar så det glittrar om dem. Andra bra människor kan också få rymmas med i den här punkten.

2. Bibliotek
Kan inte gå in utan att låna något. Går inte. Verkar vara en naturlag.

3. Vackert väder
Kanske jag är lite ytlig, men när solen skiner blir jag glad. När det är vackert att se ut genom fönstret, då känns livet genast roligare. Livet KAN vara bra när det slaskar också, men det kräver lite mer ansträngning...

4. Att ha goda rester i kylen när Edvin och jag ska ha vardagslunch på bordet illa kvickt
Det, och andra saker som ger flow i vardagen.

5. Spela taipei och lyssna på bra musik. ENSAM!
Bra människor i all ära, men ibland är det skönast att hänga med sig själv. Till exempel genom att gömma sig i arbetsrummet för att spela taipei (HÄR!) medan jag lyssnar på Jamie Cullum eller nån annan som kan det här med musik. Samtidigt kan jag välja mellan att 1) tänka på olika saker eller 2) inte tänka alls. Det viktigaste är att i-n-g-e-n stör. Frid. Ah.

(Kan tillägga att taipei är det enda spel jag på riktigt gillat sen jag tröttnade på Keen nån gång på 90-talet, blev riktigt förtjust när jag kom ihåg det nöjet häromdagen efter att ha glömt det i ett par år...)


(Novemberlistan fortsätter...)

Kokkolasemester

Igår tog vi semester i Kokkola i några timmar, Matias, Josef och jag.

Åh, det behövdes! Även om vi faktiskt hade ärenden att uträtta var det crazy skönt att göra det tillsammans med bara en vuxen och en baby som mest sov snällt i sin vagn. Tänka tankar till slut känns för tillfället så ovant att jag knappt kommer ihåg hur man gör. Å ena sidan är det avslappnat och välgörande på många sätt att vara hemmamamma ett tag, men å andra sidan är det väldigt sällan jag får utrymme att tänka på sånt som faller mig in - eller att inte tänka alls en stund. Ett oavbrutet samtal med snubben jag har gift mig med är ännu mer sällsynt.

Dessutom var ärendena inte alls plågsamma (typ köpa födelsedagspresenter) och dessutom avslutade vi med god mat på Rosso (efter att inte ha rymts in på smockfullt Pedrina). Och dessutomdessutom kan vi se fram emot att Matias har en betydligt snällare läsordning från nästa vecka ända fram till jul. Puh!

fredag 14 november 2014

14. Om jag skulle skaffa mig en ny hobby så skulle det bli…

...en språkkurs. Skulle jag bara ha litelitelite mer tid skulle jag definitivt hoppa på en kurs och försöka avrosta mig lite. Gissar att det skulle bli tyska eller spanska, men franska skulle också vara roligt. Däremot tror jag inte jag skulle börja med något helt nytt språk, känns smartare att damma av något av de språk jag åtminstone nån gång tiden har haft ett hum om.

Bara jag ger mig själv en spark i baken ska jag hitta nåt pilatespass eller liknande att börja gå på också, men det ser jag mest som en nödvändighet för att inte behöver känna mig stark som ett geléhallon i ryggen och magen för all framtid...

(Här känner jag att det skulle ha funnits oändliga möjligheter att skriva ett ROLIGT inlägg, men det orkar jag bara inte. Kom igen när jag hunnit sova ett par åttatimmarsnätter!)

(Del 14 av novemberlistan, hela listan finns här!)

13. Kolla! Här är en av mina favoritplatser.


Det finns många platser som får mitt hjärta att banka lite hårdare. Vuoggatjålme och trakten längs med Silvervägen mot norska gränsen är en. För kalfjällen, för hjortronen, för doften av getpors, för fjällbjörkarna, för chokladen i ryggsäcken, för de kalla fjällsjöarna, för den mäktiga naturen. För att den är både barndomsminnen och nu. För att jag har den tillsammans med min familj.

(Novemberlistan, del 13)

onsdag 12 november 2014

12. Hepp! Dagens filmtips!

Det har var en svår fråga! Har inte haft lika bra filmflow som bokflow på sistone, så jag har inga absoluta måste-se-filmer att berätta om. Istället tipsar jag om den finaste barnfilm jag har sett på länge, nästan en kortfilm på bara en halvtimme. Den heter Funnen och vunnen (Lost and found) och handlar om en pojke som hittar en pingvin. Eller, det är snarare pingvinen som hittar pojken. Pojken bestämmer sig för att hjälpa sin nye vän hem till Sydpolen, och lyckas också göra det innan han inser att pingvinen kanske inte alls var vilse, utan bara ensam.

Det är en så behaglig film - den är fin att se på, har ett skönt tempo och är full av finurliga detaljer. Får jag välja mellan den och Bilar 2 till filmmyset behöver jag inte fundera länge, om vi säger så...


(Jag är alltså igång med novemberlistan igen, här finns hela listan!)

tisdag 11 november 2014

11. Månadens färg är givetvis…

...grått. Trist att svaret är så oundvikligt, men tusen nyanser av grått är novembers färg.

Idag lade regnet ett grått täcke över hela världen (så långt jag såg i alla fall), och ikväll är det väl snarare ogenomträngligt svart när jag tittar ut. Men det fina är att novembergrått faktiskt också kan vara glittrande silvergrått uppblandat med vitt och blått, som det var förra veckan när vi hade vintersnö ett tag. Kom igen, silvergrått, mera mera!

(Och mindre av dagens slaskblötgråa. Det fick vi nog av förra vintern.)

Jag är tillbaka på spåret med novemberlistan! Så småningom fyller jag i luckorna från den senaste veckan också...

måndag 10 november 2014

Interlude

Oj. Livet går tydligen så fort att jag inte hinner med novemberlistan. Tänkte blogga ikapp när jag hinner, men ikväll tänker jag bara titta in för att berätta två saker om Josef.

1. Han sov 6 timmar i barnvagnen idag. Alltså... va? Från tio till fyra, det är ju nästan en hel arbetsdag! Gick ut rätt många gånger för att kolla om han andades, och precis när jag jag hade bestämt mig för att väcka honom så vaknade han av sig själv. Vrålhungrig, förstås.

2. Tidigare ikväll satt jag vid datorn med Josef i famnen och skrev en kommentar på FB. När jag tittade ner på honom låg han och storlog åt mig. När han märkte att jag såg på honom och storlog tillbaka gurgelberättade han något åt mig och sen log han ännu större. Ni vet, det där med att njuta av den korta babytiden? Det gör jag!

torsdag 6 november 2014

6. Månadens djur är givetvis…


 ...Tintin. Allt annat, vilken månad som helst, skulle han ta som en gruvlig förolämpning och sedan sitta och sura i vårt gamla radhusfönster ända tills det våras. Lättstötta varelser, de där katterna!

(Men bilden är från i vintras. Jag är visserligen svag för hyacinter, men har inte börjat riktigt än...)

Gotta love it!


Snö! Tänk om det kunde se ut såhär till första april nu.

tisdag 4 november 2014

4. Kolla! Här är en bild på mina fötter i ett par skor jag gillar.

 


Jag måste skynda mig att poängtera: det här är inte mina snyggaste skor, och tur är väl det. Som kängor sett var de i och för sig relativt snygga i sina glansdagar, men det börjar vara ett tag sen... Jag köpte dem för minst (!) 12, 13 år sedan och de är fortfarande i full användning, speciellt den här årstiden. Jag minns att jag tyckte det var dy-y-yra fast de var nedsatta till halva priset (keep in mind, jag var nybliven studerande), men deras price per wear måste vara rekordlågt vid det här laget!

Även om de hållit förvånansvärt bra har de varit farligt hala i flera år, och knappast lika fjädrande och sköna som de varit. Men att köpa nya? Känns som ett enormt megaprojekt att hitta ett nytt par som ska hålla i dussinet år... De nya har liksom lite för mycket att leva upp till! Helst skulle jag köpa exakt likadana, men jag gissar att Merrell förnyat sortimentet några gånger sen den här modellen...

(Det här var novemberlistan, del 4)

måndag 3 november 2014

3. Ibland tänker jag att jag borde...

... vara så mycket bättre på att dokumentera allt barnen gör och säger.
... slappna av, leva i nuet och inte känna att allt behöver dokumenteras.

(Det här var tredje delen av novemberlistan.)

söndag 2 november 2014

2. 5 saker jag tänkt på idag

(Andra delen av novemberlistan!)

1. Att jag knappt kommer ihåg när jag gick till sängs före ettsnåret. (På natten alltså.) Josef sover visserligen ganska bra på nätterna, men han börjar inte tidigt! Kunde vara helt okej om man fick sova vidare på morgnarna tills han vaknar eller sova när han sover på dagen. Med två storbarn i huset händer det inte så ofta. Det är ganska tröttsamt i längden.*

2. Att jag är en sämre människa när jag sover för lite. Det är jag verkligen.

3. Att allhelgona är en av de mest betydelsefulla helgerna på året, även om jag inte har insett det förrän ganska nyligen. Julen och påsken har förstås också viktiga, omvälvande budskap, men späds ut så av alla budskap om att köpa godis och prylar. Speciellt julen blir lätt för mycket allt, även om det självklart finns mycket fint med den. Allhelgona däremot får vara i sin egen rätt, en helg för att tänka på liv och död. Blunda en stund och låta novemberdimman vara vad den är.  Peta lite på tanken att livet inte är för alltid.

4. Att vardagsrummet kanske skulle vara bra som nästa renoveringsobjekt, för det känns relativt enkelt. Vi vet vad vi ska göra, och det är inte så många beslut som måste fattas. Golvet kommer att få vara som det är, och tapeter har vi redan köpt (eftersom vi hittade till nersatt pris på Rautia redan i våras). Taket ska vi eventuellt förnya och den knasiga lampsituationen ska vi ta itu med.( Å andra sidan ska vi kanske avsluta badrummet där ute innan vi tänker på något annat, och så är vårt sovrum också långt framme i kön... Köket längtar jag hett efter att få fräscha upp, men det är svårare eftersom det är så mycket som måste bestämmas först.)

5. Att lax, avocado och potatismos är gott. Söndagsmat! Och att måndagar med rester från söndagen är bra måndagar.

Bild från lördagen - idag var hela världen lite blötare och suddigare i kanterna.


* Update: Det blev läggdags redan vid 12! Hurra!

lördag 1 november 2014

1. Kolla! Så här ser det ut utomhus idag.

(Novemberlistan har härmed sparkats igång!)


Så här ser (såg) det ut utomhus idag. Vackert! November kan inte bli vackrare. Och det passade ju bra, för idag var det dags för Jennys möhippa.


Den blivande bruden fick ta machotestet som skulle visa om hon har förutsättningar för att klara sig i det hårda livet i Bäckby. Det har hon.


Sen knytkalasades/champagnebrunchades det, det jumppades och bastades och åts ännu mer. Och Josef hängde snällt med, på sitt livs första och kanske också enda möhippa. Det gick utmärkt, även om vi skippade halva jumppan och hela bastun. Och nu börjar jag vara ganska färdig för idag. Vilken tur att jag har en baby och inte kunde följa med ut på seino...