onsdag 16 februari 2011

Min säng - ett Kinderägg

När vi går och lägger oss vet vi aldrig riktigt vad vi kommer att hitta i vår säng. Arvid har aldrig brytt sig speciellt mycket om gosedjur (utom möjligen sin stora kanin, som han gärna hade som sällskap när han hade feber) utan har dragit med sig kantiga småbilar och traktorer när han ska börja sova. Men de senaste veckorna har han vidgat sina vyer med både kastrullock och plastvispar. Idag skulle han absolut ha med sig ett vykort inlindat i en badrumsmatta.

Han blir mer och mer excentrisk, min son.

måndag 14 februari 2011

Fare thee well, hissakurs

Dagens fråga: Hur vet man att det är dags att hoppa av en kurs?

Dagens svar: När man skäms för att berätta att man går den, eftersom man vet att man har så mycket annat på gång att man vet att det inte finns någon tid över för onödiga historiekurser. Och man vet att det är pinsamt att vara så världsfrånvänd och tidsoptimistisk att man tror att det ska gå ändå.

Så, nu är jag alltså ute ur garderoben. Jag anmälde mig till Grundkurs i historia II på Öppna Uni. Säg vad ni vill. Jag hann inte med starten, men bad om dispens och hoppade på kursen. Jag hann inte med deadline nr två heller, men lämnade in en dag för sent. Jag hann inte med deadline nummer tre heller. Då insåg jag mig besegrad. Men jag tycker verkligen det är hemskt intressant och ber om att få återkomma. Ett annat år, när det finns tillräckligt med tid för att det ska vara något nöje med att gå en kurs för nöjes skull.

fredag 11 februari 2011

Den stora tystnaden

Jag gjorde en tidsresa idag.

De kliniskt raka raderna och den febrila ivern. Den stora tystnaden och dussinet ansikten som vänder sig om för att titta om någon dristar sig till att skrapa med stolen. De mjuka kläderna, smörgåsarna, kaffetermosen och godiset som verkade vara en så bra idé på förhand, men som inte visade sig vara det efter en hel påse franska pastiller.

Idag övervakade jag textkompetensprovet. Efter ett par galet intensiva veckor var det väldigt vilsamt att inte göra annat än övervaka i en och en halv timme. Och ändå kunde jag inte undgå att fångas av spänningen i luften; trots att jag bara undervisat dem i mikroskopiska två veckor lusläste jag frågorna och hoppades ödmjukt på att något jag sagt under deras sista lektioner kan ha varit till nytta. (Eller om inget annat - att jag åtminstone inte trasslat till begreppen för någon!)

söndag 6 februari 2011

Vattkoppor vs. mina barn, rond 2

Det verkar vara jobbigare för storebror än för lillebror att ha vattkoppor. Edvin var lite trött de första dagarna, men efter det har man inte märkt något alls på honom. Och ändå är det först nu, efter två veckor, som prickarna börjar blekna bort!

Men Arvid - idag är hans andra dag med prickar (fast de inte har kommit på bred front ännu) och hans andra dag med feber. Och vilken tröttis! Han sover redan andra gången idag - och han brukar ju knappt sova alls på dagen ens när han är sjuk... Får hoppas febern och tröttheten blir mer kortvariga än prickarna!

(Själv sitter jag och jobbar söndagen till trots. Har en försvarlig mängd uppsatser som jag lovat vara klar med imorgon, förutom den vanliga planeringen. För jo, jag fortsätter ett tag till som gymnasievikarie! Men jag anar ljuset - det är möjligt att jag hinner göra allt jag borde idag! Nästa helg ska jag minsann slappa desto mer istället...)

23.45

Min yngste son vaknar 23.45. Inte bara ibland, utan varje kväll. Jag vet inte hur länge han hållit på, men låt oss säga en längre tid. Ibland händer det att han försover sig i 5, 10 minuter, men inte mer. Och det spelar ingen roll om han börjat sova tidigt eller sent, eller om vi går och lägger oss tidigt eller sent. Det kan ta fem minuter eller en timme för honom att somna om, men kvart före tolv vaknar han.

Så nu undrar jag bara: vad är det som händer kvart före tolv hemma hos oss? Jag har varit vaken precis lika många gånger som Edvin kvart före tolv på nätterna i vinter, och jag har fortfarande inte lagt märke till något så spännande att det är värt att ställa väckarklockan för. Kanske nåt kul som vuxna inte fattar.

onsdag 2 februari 2011

Ska bara jobba lite först

Här ekar det tomt.

Jag återkommer när jag behärskar bedömningskriterierna för studenskrivningarna i modersmål som rinnande vatten.

(Eller kanske lite tidigare, så jag inte hinner slås av ålderdomssvaghet.)